nieuws

Binnenvaart en bouw lijden schade door bombardementen

bouwbreed

rotterdam – De Nederlandse binnenvaart, en in het verlengde daarvan ook de bouw, krijgt een flinke strop te verwerken door de luchtaanvallen van de Navo-landen tegen Joegoslavie. Het transport over water heeft met grote problemene te maken.

Binnenvaartschepen kunnen niet meer van het Joegoslavische deel van de Donau gebruikmaken. Vorige week hebben Servische autoriteiten de rivier afgesloten.

Volgens secretaris J. Muller van het bureau Binnenvaart Nederland, waarin zich een aantal brancheorganisaties heeft gebundeld, verwierf de Nederlandse binnenvaartvloot inmiddels een zeer sterke positie op de Donau.

De opening van het Rijn-Main-Donaukanaal heeft de Nederlandse binnenschippers, met verreweg de grootste vloot van Europa, de gelegenheid gegeven zich ook in het oosten te ontplooien.

De schippers moeten zelf de strop dragen die het oorlogsgeweld nu voor hen oplevert. Verzekeringen dekken dergelijke schade niet.

Los van de afsluiting door de Serviers is de vaart op de rivier ook ernstig belemmerd doordat de afgelopen dagen diverse bruggen in puin zijn geschoten.

Nederlandse binnenvaartondernemers zijn verder benadeeld doordat zij schepen hebben laten bouwen in de Roemeense havenstad Constanta.

Schade

Die nieuwe vaartuigen kunnen ze nu niet in gebruik nemen. De Serviers hebben al diverse nieuwe schepen die stroomopwaarts voeren in beslag genomen.

In Duitsland meldt de Bayerischer Lloyd uit Regensburg grote schade als gevolg van het gewapende conflict. Ongeveer dertig schepen van deze rederij, die gespecialiseerd is in transporten tussen Rotterdam en de Zwarte Zee, zitten vast bij het crisisgebied. De directie van Bayerischer Lloyd raamt de schade op enkele honderduizenden mark per dag.

Nederlandse vrachtvervoerders hebben niet veel hinder van de vernietigde infrastructuur. “Er wordt toch al niet meer gereden, vanwege de economische boycot,” zei een woordvoerster van Transport en Logistiek Nederland. Ook is er door Joegoslavie geen transittransport naar andere landen. (anp)

Een gevluchte Kosovaar in Macedonie. Minister Herfkens legde gisteren een eendaags orientatiebezoek af in de hoofdplaats Skopje.

De Navo-bombardementen richten zich in toenemende mate op infrastructuur van Servie. Onder meer werd de brug van Novi Sad zwaar beschadigd.Foto’s: ANP

Reageer op dit artikel