nieuws

Bedrijven kopen met veel geld bij broers Zevenhuizen bezwaren af

bouwbreed

zevenhuizen – De broers H. en J. Duijndam, veehouders in het Zuid-Hollandse Zevenhuizen, laten zich fors betalen voor het intrekken van bezwaren tegen bouwvergunningen op het Waddinxveense bedrijventerrein Doelwijk. Per keer gaan sommen van 60.000 gulden en meer onder de tafel door. In zeker vijf gevallen zijn de broers daarmee weggekomen.

Directeur Henk Bakker van Van Uden Transport is ziedend: “Het is pure chantage”, briest hij. “Ze zijn gewoon op geld uit. Ze dreigen met het indienen van bezwaren tegen een bouwvergunning en het bedrijf betaalt om van het gezeur af te zijn. Niemand zit te wachten op een vertraging met enkele maanden tot een half jaar. Het schandalige is dat ze er tot nu toe steeds mee zijn weggekomen.”

“Maar dat is binnenkort afgelopen”, voorspelt Bakker, die een meerderheidsbelang heeft in de Ontwikkelingsmaatschappij A12, eigenaar van het voormalige veilingterrein aan de rijksweg. “Binnenkort dien ik zelf een bouwvergunning in voor de uitbreiding van mijn bedrijf. Als de heren een kunstje proberen te flikken, span ik een kort geding aan en laat ik onderzoeken of ze strafbaar zijn. Ik vind ook dat de gemeente bezwaren van de broers niet ontvankelijk moet verklaren; ze wonen hier hemelsbreed twee kilometer vandaan.”

Dat laatste deed de rechter onlangs inderdaad de wenkbrauwen fronsen. Tegen de bouw van het nieuwe politiebureau van de KLPD, dat naast Doelwijk verrijst, dienden zij inderdaad bezwaar in, want de Rijksgebouwendienst wilde en mocht niet aan de praktijken van de broers meedoen. Het bezwaar werd afgewezen, maar de bouw van het politiebureau is wel met enkele maanden vertraagd.

Geruchten

Hoofd van de afdeling VROM van de gemeente Waddinxveen J.Stol-ze kent de verhalen: “Voor ons zijn het geruchten. Tegen geen enkele bouwvergunning op Doelwijk is tot nu toe bezwaar aangetekend door de broers en wat er tussen de broers en de bedrijven gebeurt, speelt zich buiten het gezichtsveld van de gemeente af.”

De ondernemers die in handen van de broers zijn gevallen, zijn niet bepaald toeschietelijk met hun commentaar.

Belangen

Directeur W. Nolen van DGS Wijnkopers, die momenteel een nieuw pand op Doelwijk bouwt, ontkent niet dat er contact met de broers is geweest: “Mijn belang is dat ons nieuwe pand er zo snel mogelijk staat, verder doe ik geen mededelingen.”

Directeur J.van Leeuwen van Van Leeuwen Truckservice, die onlangs een nieuw pand opende: “Ik wil er niet te veel over zeggen. Het aanvankelijke bezwaar van de broers is ingetrokken. De ondernemers op Doelwijk willen gewoon aan het werk.”

Heel bont maakt T. de Hoog, oud-directeur van het gelijknamige transportbedrijf, het op de vraag of de naam Duijndam hem iets zegt: “…Duijndam, Duijndam…”, klinkt het aarzelend. “Oh die”, zegt hij dan met een brede grijns. “Uhh…nee, die ken ik niet.”

Hij zit duidelijk met het geval in de maag: “Ik heb het bedrijf aan mijn zoon overgedaan, dus formeel heb ik er niks meer mee te maken.”

Broer Jan Duijndam stelt zich heel bescheiden en aarzelend op: “De gemeente Waddinxveen laat een gigantisch bedrijventerrein ontwikkelen op basis van artikel 19. Dat vinden we al niks. En ja, al zitten we er een eindje vanaf, natuurlijk hebben we er last van. Als we lezen over een bouwaanvraag, gaan we met zo’n bedrijf praten. Nee, we hebben, behalve bij het politiebureau, geen bezwaar ingediend. Ach, u weet hoe het gaat, we zijn eenvoudige boertjes en kunnen toch nooit tegen die grote bedrijven op.”

Verschuilen

Zijn broer: “Wat mot je nou hiermee? En je mot je niet achter de telefoon verschuilen. Kom maar hier op het erf, dan zal ik je laten horen wat ik je te zeggen heb.”

Henk Bakker heeft zo zijn eigen mening over de broers: “Eenvoudige boertjes, het zal wat. De verhalen over de broers gaan al een tijdje, iedereen weet ervan. De helft van het bedrijventerrein moet nog worden verkocht, dus de broers hebben melkkoetjes in het verschiet. Maar ik ga zo snel mogelijk een eind maken aan hun lucratieve hobby.”

Reageer op dit artikel