nieuws

Zwaluwstaartplaatvloer tot overspanning van 2,5 meter

bouwbreed

dordrecht – Met Lewis zwaluwstaartplaten is het mogelijk een overspanning van tweeenhalve meter te bereiken. Tot nu toe was dat slechts anderhalve meter. Voorwaarde is, dat de plaat vijf meter lang is en op drie steunpunten ligt, waarvan twee aan de uiteinden en een in het midden.

Dat meldt ing. Roelof van der Klis, technisch commercieel directeur van Reppel Bouwspecialiteiten in Dordrecht. “Dit maakt de Lewis zwaluwstaartplaatvloer ook interessant voor nieuwbouw”, veronderstelt hij. “Ik zie bijvoorbeeld een toekomst voor de combinatie met houtskeletbouw. De geluidsisolatie van houten vloeren is een zwak punt. Helaas wordt bij houtskeletbouw niet aan beton gedacht, omdat het ‘nat’ zou zijn. Maar een vloer van stalen zwaluwstaartplaten en beton kan technisch gezien uitstekend worden geprefabriceerd. De prijs, daar komen we ook wel uit.”

Van der Klis wijst op de goede geluidsisolerende eigenschappen van zwaluwstaartplaatvloeren. “Verend opgelegd, bijvoorbeeld op Rockwool strips, vormen zij een massa/veerconstructie. Daarmee is een geluidsisolatie van +5 decibel haalbaar. Dan praten we wel over de comfortklasse. Dat kost zo’n tienduizend gulden meer.”

Brandwerendheid

De brandwerendheid is volgens Van der Klis evenmin een probleem. Een constructieve Lewis vloer met een hoogte van 75 millimeter, opgelegd op drie steunpunten met een h.o.h.-afstand van tweeenhalve meter, heeft een brandwerendheid van meer dan 60 minuten. Extra wapening in de betonnen deklaag is niet nodig. De stalen zwaluwstaartplaat, die dienst doet als verloren bekisting, werkt als wapening. Hij hecht aan het beton dankzij de zwaluwstaartvormige plooien.

“De geschiedenis van de Lewis zwaluwstaartplaat gaat terug tot de jaren dertig”, licht Van der Klis toe. “Anton Reppel, de vader van onze huidige eigenaar, heeft de plaat uit Engeland naar Nederland gehaald. In de jaren zestig is het profiel onderzocht en de geometrie geoptimaliseerd.”

Vloerverwarming

Met de Lewis zwaluwstaartplaat zijn 27 verschillende vloerconstructies mogelijk, stelt Van der Klis. “De markt bestaat vooral uit bijzondere constructies, zoals verhoogde vloeren, terras- en museumvloeren, luifels en loopbruggen. Om de draagkracht te verhogen, kan wapening worden bijgelegd. De totale vloerdikte varieert van 50 tot 75 millimeter.”

Bij renovaties heeft de Lewis zwaluwstaartplaatvloer als voordeel, dat hij stijf is in de richting van de overspanning. Zij behoeft geen strijkbalk direct tegen de gevel; de vloer kan een overstek hebben. De constructievloer leent zich dan ook goed voor renovaties van houten vloeren. Bovendien laten de vloerplaten zich in bijzondere vormen knippen, bijvoorbeeld bij gebogen wanden.

Met een overspanning van tweemaal tweeenhalve meter is de Lewis vloer nu ook geschikt voor nieuwbouw eengezinswoningen. Eerst moet wel een oplossing worden gevonden voor de afwerking van de onderzijde van de plaat.

Reageer op dit artikel