nieuws

Zuidland houdt niet meer van de aannemer Langdurige bestratingswerkzaamheden brengen dorpelingen tot wanhoop

bouwbreed

zuidland – De klant bij bakkerij Van der Meijde-Van Es schudt meewarig haar hoofd als een shovel van Aannemingsbedrijf Van Heel BV met hoge snelheid op een stapel stenen inrijdt. Ze is meedogenloos in haar kritiek op het bedrijf uit Kerkdriel; “Knoeiers, dat zijn het.” En ze blijkt niet de enige. Het hele dorp baalt van het bedrijf dat straks in mei al een jaar bezig is met herbestratingswerkzaamheden.

De kern Zuidland maakt samen met gehuchten als Heemvliet, Geervliet en Abbenbroek deel uit van de gemeente Bernisse en ligt in de Hoekse Waard. “We zijn een kleine gemeente die weinig ervaring heeft met grote projecten”, vertelt gemeentesecretaris H.L. Koole. En een groot project is de aanpak van het oude centrum van Zuidland. Woningverbetering, het uitplaatsen van milieu hinderlijke bedrijven en de realisering van een winkelpassage. “Een fors herstelplan dat door Kuiper Compagnons is opgesteld.” Er klinkt trots door in de stem van Koole. Zo iets van ‘dat hebben we als kleine gemeente toch mooi voor elkaar’.

Het opnieuw bestraten van het centrum is de slagroom op de taart. Juist omdat het Bernisse aan ervaring met dergelijke projecten ontbreekt vond de gemeente het verstandig om hiervoor de expertise buitenshuis te zoeken. Dat werd gevonden bij grote buurman Rotterdam. “Deze leverde een projectleider, een uitvoeringsleider en een toezichthouder.”

Naast het op de schop nemen van de oude kern moesten hier en daar wat rioleringswerkzaamheden worden verricht. De aanneemsom kwam uit op ruim een miljoen gulden en het project werd door het aannemingsbedrijf Van Heel uit Kerkdriel in de wacht gesleept. “Rotterdam zei veel ervaring met het bedrijf te hebben.” Koole zucht diep. “Vanaf de eerste dag dat ze hier aan de gang zijn gegaan ging het mis. Het is een grote puinhoop.”

Woedend

De bijna tachtigjarige L. Minucus is woedend. Vervaarlijk zwaait hij met zijn stok in de rondte. “Gisteren stond er zo’n laag water bij mij op het achterpad.” Met zijn wandelstok wijst de Zuidlander een hoogte van tien centimeter aan. “En steeds zodra er een beetje regen is gevallen komen de straten blank te staan. Als je klaagt dan krijg je te horen dat er iemand komt kijken en dat er iets aan zal worden gedaan. Nou, je ziet dus nooit iemand. Dat is toch niet normaal? En nog eens wat”, voegt Minucus er aan toe, “het had allang klaar moeten zijn.”

Van Heel is begin mei vorig jaar met de klus begonnen. In november van datzelfde jaar had het klaar moeten zijn. Op vier plekken ligt Zuidland nu nog open. Met de auto het centrum in gaan is een ‘mission impossible’. En de borden ‘parkeren-centrum’ leiden naar een zandvlakte.

K. van Mechelen, eigenaar van een lampenzaak, zegt er moedeloos van te worden. “Dat parkeerterrein bij de Chinees is als eerste op de schop gegaan, en ligt nu nog steeds braak. “Bij mij voor de deur ging de straat open en er gebeurde vervolgens vier weken helemaal niets. Op een avond kwamen we thuis en was het hier pikkedonker. Waren de straatlantaarns uitgeschakeld. En als je bij de gemeente aanklopt verwijzen ze naar de aannemer. En de aannemer legt het op het bordje van Eneco (het energiebedrijf, red.). Ze geven elkaar gewoon de schuld.”

Volgorde

Volgens gemeentesecretaris Koole klopt er helemaal niets van de volgorde van het werk. “Van Heel gooit de straat open en vervolgens gaat er enige tijd overheen eer de leidingen voor de nutsvoorzieningen worden verlegd.”

Of de straat is alweer dicht en moet weer open omdat KPN nog even iets in de grond moet doen. “Er is gewoon geen coordinatie”, zegt W. van der Meijde eigenaar van de gelijknamige bakkerij en tevens voorzitter van de plaatselijke middenstandsvereniging. “December was voor ons een waardeloze maand, terwijl dat financieel altijd een extraatje moet zijn.” De mannen van Van Heel zijn nu bij hem voor de deur bezig. En hij merkt het direct aan de omzet. “Zo gauw je moeilijker bereikbaar bent komen de mensen niet. Dan gaan ze gewoon naar een ander.”

Weersomstandigheden

Met veel kabaal gooit de shovel een stapel stenen op de straat. Het zal de bakker een zorg zijn. Hij is allang blij dat er wordt gewerkt, want de dag daarvoor was het in Zuidland weer angstig stil geweest.

Op het Hoofd, zeg maar het centrale plein van Zuidland, klinkt het tikken van de hamers van de stratenmakers. Twee mannen staan met de armen over elkaar te kijken hoe collega’s de ene steen na de andere in de grond slaan. “Tja”, merkt er een op, “het dorp vindt dat we er te lang over doen. Maar we doen onze best. En”, voegt hij er lachend aan toe, “ze zijn ons nog niet helemaal zat want elke dag krijgen we wel van iemand een bakkie koffie.”

Aannemer W.A.M. van Heel trekt zijn schouders op. Hij kent de bijtende kritiek van de bewoners en winkeliers. Tijdens een turbulente informatieavond vorige week in het Wapen van Zuidland werd zelfs zijn ontslag geeist. “Ik vind het vervelend dat mijn naam nu te grabbel wordt gegooid. Maar wat kan ik er aan doen? Het is de gemeente die steken heeft laten vallen. Op het oog was het een gewoon simpel werk. In november zouden we weg zijn. Maar nu. Ik weet het niet.”

Hij kijkt naar de werkzaamheden van zijn mannen die een kademuur op het Hoofd bouwen. “We wilden gaan heien, waren daar net mee begonnen, sprong de buurt op onze nek. Het zou de woonomgeving aantasten. We moesten maar iets anders verzinnen en weer lag het werk stil. Ben je in de grond bezig moet je weer op de nutsvoorzieningen wachten. En die komen niet zo een, twee, drie.” En zo somt Van Heel in rap tempo diverse zaken op die als oorzaak voor de vertragingen kunnen worden aangewezen. “En het weer”, voegt de aannemer er ten slotte aan toe, “dat heeft natuurlijk ook niet echt meegezeten.”

In het winkelpand op het Hoofd dat als directieruimte dienst doet zit C. Koedood in wat papieren te bladeren. Hij is de ingehuurde toezichthouder op het werk. Koedood vindt het niet vreemd dat de buurt de werkzaamheden zat is. “Het valt voor niemand mee. Maar door een aantal factoren is het hier al met al een chaos geworden.”

Lek boven

Projectleider K. Klazema, zelf pas sinds januari van dit jaar bij Zuidland betrokken heeft het gevoel het lek nu boven te hebben. “De boel staat op de rails. Ook de kwaliteit van het werk is nu beter. Er moet hier en daar nog wat hersteld worden. Maar dat gaat lukken. Ja, het had misschien allemaal wel wat beter gekund.”

Volgens de projectleider zijn er geen grote overschrijdingen van de kosten. “Alles is afgekaart. In mei is het klaar.” Van Heel kijkt somber. “Misschien”, zegt hij dan, “als alles meezit.”

En je hoort Zuidland zuchten.

De dorpskern van het Zuid-Hollandse Zuidland ligt nu al sinds mei vorig jaar open. Op vier verschillende plaatsen is het aannemingsbedrijf Van Heel BV aan het werk. Gevolg, de kern is totaal onbereikbaar en de bewoners en winkeliers zijn het meer dan zat om in de troep te zitten.

“De aannemer werkt niet alleen traag maar ook heel rommelig”, zo valt in het dorp te beluisteren. Van Heel zelf blijft er vooralsnog heel nuchter onder. Natuurlijk hij vindt het vreselijk dat zijn naam te grabbel wordt gegooid. “Maar ik kan er niets aan doen”, is zo’n beetje zijn verweer. In mei van dit jaar moet het karwei erop zitten. “Ik hoop dat het ooit zover komt”, verzucht gemeentesecretaris Koole.

Reageer op dit artikel