nieuws

Werknemers in metaal willen weer cao-overleg

bouwbreed Premium

den haag – Werkgeversonderhandelaar Vonk voor de cao-metaal en -techniek ontvangt morgen zo’n 35.000 handtekeningen. Zij moeten de vraag van werknemers ondersteunen om het geschorste cao-overleg weer op gang te brengen.

De handtekeningenactie werd bekend gemaakt tijdens acht protestbijeenkomsten van de bij deze cao betrokken vakbonden. Die bijeenkomsten vonden gisteravond in het hele land plaats.

FNV Bondgenoten en de CNV Dienstenbond braken op 9 februari na vijf sessies de onderhandelingen af. Het argument was dat volgens hen de werkgevers te weinig boden aan loon, aan extra vergoeding van overuren en aan inspraak over werktijden.

De 24 uurs-economie zorgt voor een sterk toenemende werkdruk. Zo schrijven installatiebedrijven die veel werk voor de bouw doen tegen veel te lage prijzen in. Daardoor moeten met minder vakmensen steeds sneller en met een hogere kwaliteit projecten worden opgeleverd, aldus de sprekers op de acht bijeenkomsten.

In de metaalbewerking werkt een grote groep mensen in een verkapte twee-ploegendienst, waar geen extra toeslag voor wordt betaald.

De bonden eisen tweemaal 3,5 procent loonsverhoging. De werkgevers willen vooralsnog niet verder gaan dan 2,25 procent voor een tweejarige cao en tweemaal een eenmalige uitkering van 0,75 procent.

De werkgevers willen overwerk altijd verplicht laten zijn. De bonden vinden dat boven twee uur overwerk per dag, vier uur per week of 26 uur per kwartaal overwerk mag worden geweigerd. Ook over de extra honorering van overwerk is geen overeenstemming bereikt.

De bonden wijzen er op dat in de komende drie jaren er nog eens 35.000 vacatures zullen ontstaan. Verhoging van de jeugdlonen is daarom noodzakelijk en meer aandacht voor vakopleiding.

Reageer op dit artikel