nieuws

Werkgevers kleinmetaal beraden zich over cao

bouwbreed

den haag – De werkgevers in de kleinmetaal krijgen tot en met 22 maart de tijd positief te reageren op de cao-voorstellen van de bonden. Gaan zij daarop niet serieus in, dan volgen acties.

Dat hebben FNV Bondgenoten en de CNV Bedrijvenbond besloten in de nacht van dinsdag op woensdag. Zij hadden zestien uren vergeefs vergaderen met de werkgevers achter de rug.

De bonden gaan de komende weken gebruiken om in het land actiecomites op te zetten. “Als het de 22ste misloopt, kunnen we meteen met acties beginnen”, zegt een woordvoerder van FNV Bondgenoten. Die acties zullen overigens niet gelijk resulteren in staking, maar in eerste instantie beperkt blijven tot prikacties.

Overwerk

In de bewuste vergadering van dinsdag op woensdag is zo’n twaalf uren onderhandeld over een onderwerp, de inspraak bij overwerk. Werkgevers hebben te kennen gegeven de zeggenschap over overwerk niet uit handen te willen geven. Wel boden zij zeggenschap aan over de beloning bij overwerk, hoewel dat volgens werkgeversonderhandelaar B. Vonk al buiten zijn mandaat ging.

Daarop kwamen de bonden met een totaalbod inclusief 3,5 procent loonsverhoging, waaraan werkgevers nog niet toe waren.

Raadpleging

Omdat ook dat buiten zijn mandaat viel, wenste Vonk eerst overleg met zijn achterban.

Het vaststellen van de datum voor een nieuwe onderhandelingsronde duurde daarop nog eens anderhalf uur. Vonk wenste zijn opponenten niet de garantie te geven dat hij op 22 maart met een akkoord op alle punten terug zou komen. Over diverse zaken moet nog worden onderhandeld, zo deelde hij mee.

De cao metaal en techniek is de grootste in de marktsector. De overeenkomst geldt voor 330.000 mensen die werken in de metaalbewerking, in garages en bij loodgieters- en installatiebedrijven.

Reageer op dit artikel