nieuws

Wellink valt van zijn leest

bouwbreed

De sterke prijsstijgingen op de Nederlandse onroerendgoedmarkt kunnen Wellink, president van De Nederlandse Bank (DNB), niet bekoren. “Geld is goedkoop op dit moment en dat komt tot uiting in de onplezierige ontwikkelingen op de onroerendgoedmarkt. De prijsniveaus zijn terug op het onacceptabel hoge niveau van 1979.”

Waar bemoeit de topman van DNB zich mee? Wellink heeft een heel andere taak in onze (economische) samenleving.

Daags na de opmerking van Wellink trachtten de woordvoerders van DNB het citaat dan ook te corrigeren. In het Financieele Dagblad zeiden zij dat Wellink geen oordeel wilde geven over het prijsniveau op de woningmarkt. “Over die wijsheid beschikken we niet.”

Ook de scheidend topman van de Rabo, H. Wijffels, kon zich niet vinden in de uitlating van Wellink. Hij gebruikte de presentatie van de jaarcijfers 1998 om te zeggen dat er voor hem geen reden tot paniek bestaat over de sterk gestegen huizenprijzen. “Ik zie eerder een crash in aandelen dan op de huizenmarkt”, meldde hij in de Volkskrant.

De markt bepaalt op dit moment de waarde van een woning. Aan de Prins Hendrikkade 161 zijn twee etages te koop; kosten koper een komma 45 (1,45) miljoen. “Deze prijs is zeker haalbaar,” zegt makelaar Isaak in Het Parool. “Wat is een huis waard? Eigenlijk wat de gek ervoor geeft.”

‘Die gek’ krijgt ook nog eens een hypotheek. Misschien is dat de boodschap geweest van president Wellink aan bankiers als Wijffels. Financiele instellingen voeren nu een ware slag om de huizenkopende consument. Rabo zag bijvoorbeeld vorig jaar de hypothecaire leningen oplopen met 14,2 procent. Een record.

Maar om die consument te krijgen gaan banken ver: te ver. De vuistregel van 3 tot 3,5 maal het brutosalaris wordt met voeten getreden. Tegenwoordig gaan banken zonder schroom zelfs tot 6 maal het salaris. Stort de markt in, dan zit niet alleen de consument op de blaren maar ook de banken. Dat is nu een taak van DNB; het bewaken van de banken.

Reageer op dit artikel