nieuws

Veteranenangst maakt overdreven voorzichtig

bouwbreed Premium

nijmegen – Uit angst voor de gevreesde veteranenziekte zuivert Nijmegen het leidingwater voor de dinsdag begonnen Waterweken met kopersulfaat en zilvernitraat. Verneveling wordt vermeden.

“Eigenlijk is het overbodig”, zegt woordvoerder Kraaivanger van NUON Water dat het mengsel levert. “Nijmegen gebruikt grondwater, waar de bacterie helemaal niet in voorkomt. Bovendien wordt het niet warmer dan twaalf graden.”

Na het drama in Bovenkarspel wil Nijmegen echter elk risico uitsluiten. En aangezien pompen het water plaatselijk meer verwarmen, wordt tien keer de Amerikaanse dosis van het goedje toegevoegd. Daarna wordt het water getest door de GG en GD.

Volgens woordvoerder Huismans van kennisinstituut voor water Kiwa kan het mengsel in sommige gevallen inderdaad een legionella-onvriendelijk klimaat bewerkstelligen. Toch wordt het in Nederland niet veel gebruikt. Reden daarvoor is dat het zilvernitraat zich makkelijker bindt aan kalk en zwevende deeltjes dan aan koper, zodat het in de meeste gevallen niet effectief is. En los koper is zelfs giftig.

Voor het Nijmeegse water voorziet Huismans geen problemen. “Ik denk dat ze de samenstelling van het water goed hebben bekeken. Bovendien is koper niet giftig bij meer industriele toepassingen zoals douchen.”

De Nijmeegse Waterweken vinden dit jaar voor het eerst plaats en duren tot en met 5 april. Doel is bewoners en industrie bewust te maken van hun watergebruik en bekend met methoden voor waterbesparing. Het is een initiatief van onder andere de gemeente, het zuiveringsschap, de polderdistricten, NUON Water en Rijkswaterstaat.

Reageer op dit artikel