nieuws

‘Verstopt’ monument met sloop bedreigd

bouwbreed

veendam – Een uniek houten pand in Veendam dreigt ten onder te gaan aan de slopershamer. Het gaat om het Duitse restaurant van de Wereldtentoonstelling van 1883.

Nadat die in Amsterdam had plaatsgevonden, werd het restaurant naar Veendam versleept. Het begon een tweede leven als ‘Societeit Veenlust’. In de loop der jaren werd om en aan het houten pand van vijftien bij dertig meter zoveel nieuwbouw gepleegd, dat het ‘verstopt’ raakte.

Niemand wist nog dat het aanwezig was. Nu theaterrestaurant Veenlust wordt gesloopt en plaatsmaakt voor een appartementencomplex, is het pand tot verrassing van medewerkers van het Veenkoloniaal Museum weer tevoorschijn gekomen.

Volgens museum-medewerker Hendrik Hachmer is er in Nederland geen ander gebouw van de Wereldtentoonstelling uit 1883 meer te vinden. Hachmer poogt het gebouw te redden, omdat het volgens hem van grote cultuurhistorische en kunsthistorische waarde is. (anp)

Reageer op dit artikel