nieuws

Verlengde garantie op beton Sontbrug

bouwbreed

malmo – Het Oresundskonsortium, de bouwheer van de brug over de Sont tussen Denemarken en Zweden, krijgt tien jaar extra garantie op de betonkwaliteit. De oorspronkelijke garantietermijn was vijf jaar. Dit initiatief heeft de aannemerscombinatie Sundlink genomen.

Ten aanzien van de kwaliteit van het beton was eind vorig jaar twijfel gerezen. De vraag was, in hoeverre het materiaal bestand was tegen de inwerking van vorst. De twijfel geldt 640 meter overspanning van de aanbrug aan de oostkant en 220 meter van de westelijke aanbrug. Sundlink ontdekte het probleem pas toen de secties al waren geplaatst.

Naspeuringen naar de oorzaak leverde op, dat bij de productie van het beton in Spanje te veel stof was meegemengd. Daardoor is het risico ontstaan, dat door inwerking van vorst en vocht kleine stukken afschilferen. Dit risico bestaat volgens de partners alleen bij de kantbalken van de betrokken brugsecties. Het betondek wordt beschermd door een waterdichte film onder de weglaag.

Tien jaar

“Als het beton inderdaad begint te schilferen ontdekken we dat binnen tien jaar”, stelt projectchef Orjan Larsson van het Oresundskonsortium.

Sundlink, met als dominerende deelnemers het Zweedse Skanska en het Duitse Hochtief, garandeert dat de eventuele schades kosteloos worden hersteld. “Daarmee is de zaak gesloten”, aldus Larsson.

Het 7,8 kilometer lange bruggensysteem ligt aan de Malmo-zijde van de vaste oeververbinding, die verder bestaat uit een tunnel en een kunstmatig eiland. In februari werd van de tuibrug in het midden van het bruggensysteem het hoogste pyloonpunt (204 meter) bereikt. Vorige week werd door de drijvende kraan Svanen de laatste tuigbrugsectie aangebracht. De laatste sectie van de aanbruggen wordt geplaatst in september.

Reageer op dit artikel