nieuws

Strukton aast op groot hsl-werk

bouwbreed

maarssen – “Ik zou zeer teleurgesteld zijn als Strukton niet de bovenbouw van de hogesnelheidslijn-Zuid krijgt. We zijn marktleider op dat spoorbouwvlak en werken voor dit hsl-project samen met de beste partijen ter wereld.”

Ir. Gerrit Witzel, voorzitter groepsdirectie Strukton Groep, loopt zich warm voor de meest opvallende naoorlogse aanbesteding. In een contract wordt namelijk de aanleg van 120 kilometer hsl-rails, portalen, bovenleiding en computergestuurde beveiliging – de bovenbouw – aanbesteed.

Uniek is ook dat onderhoud/exploitatie, voor een periode van vijfentwintig jaar, en de financiering van dit bijna 1,5 miljard gulden kostende hoogstandje bij de bouwers wordt onderbracht. Op 1 april moeten de geinteresseerde bouwgroepen voor de bovenbouw zich melden bij de opdrachtgever, projectdirectie hsl-Zuid. Op die datum start de prekwalificatie.

Geheim

“Samen met banken en collega-aannemers uit binnen- en buitenland zijn we nu een bedrijf aan het opbouwen dat de bovenbouw wil financieren, aanleggen en beheren”, stelt Witzel. “De namen van de deelnemers houd ik geheim, omdat pas eind maart de definitieve samenstelling vorm krijgt. We maken een goede kans, omdat we op vlak van bovenbouw marktleider zijn in Nederland. Het is onze kernactiviteit.”

De bouwgroep die in het voorjaar van 2000 de eindstreep haalt, mag zich ‘owner’ noemen van hsl-Zuid. Witzel: “De Strukton Groep zal dus ook in het risicodeel participeren. We zijn zodoende meer dan sec de bouwer. De eigenaar zal namelijk engineering en bouw en onderhoud weer uitbesteden aan andere partijen.”

Strukton jaagt niet alleen op de bovenbouw. De projectdirectie hsl-Zuid heeft de onderbouw in tegenstelling tot de bovenbouw opgeknipt is zes projecten met een omvang van een miljard gulden. Een aantal, waaronder de Groene Harttunnel, is al in de markt gezet. “De onderbouwcontracten betreffen allemaal design en build”, weet Witzel. “Ook daar denken wij hoge ogen te gooien.”

Op pagina 5: Strukton-topman Witzel duldt geen verliezen meer

Reageer op dit artikel