nieuws

Steigerbouwer zoekt naar oorzaken ziekteverzuim

bouwbreed

zwartewaal – De Spreeuwenberg Groep in Zwartewaal, met zijn 325 steigerbouwers een van de grootste bedrijven op steigerbouwgebied, laat een wetenschappelijk onderzoek verrichten naar de oorzaken van het ziekteverzuim onder zijn personeel.

Het initiatief komt van de Arbodienst De Twaalf Provincien, die een verzuimpercentage van tien procent onder steigerbouwers te hoog vindt in relatie tot het gemiddelde van de totale beroepsbevolking. De dienst wil weten hoe het komt dat meer dan de helft van het verzuim wordt veroorzaakt door klachten van het bewegingsapparaat.

Het Instituut Arbeid en Gezondheid van de Erasmus Universiteit onderzoekt daarom gedurende vier jaar minutieus de gezondheidstoestand van de steigerbouwers, waaronder de fysieke belasting op het werk.

Zo’n zestig collega’s van de 325 steigerbouwers worden een uur lang letterlijk van seconde tot seconde gevolgd. Elke twintig seconden leggen de bewegingsleer-onderzoekers in de computer vast wat de steigerbouwer op dat moment precies doet.

Bij een aantal van hen wordt ook nagegaan hoe de medewerkers met hun fysieke capaciteiten omgaan. Daarvoor krijgen ze op hun rug een ‘rekstrookje’ geplakt, waaruit kan worden afgeleid welke houding de steigerbouwer bij een bepaalde handeling had. Dat vormt weer de basis voor aanbevelingen welke houding bij bepaalde werkzaamheden de voorkeur verdient.

De totale steigerbranche telt zo’n 3500 steigerbouwers. De Vereniging van Steiger- en Hoogwerkbedrijven heeft zelf nog nooit een dergelijk onderzoek laten verrichten. Wel is volgens secretaris Noordam geprobeerd van het Sociaal Fonds Bouwnijverheid gedetailleerde gegevens te verkrijgen.

De Stichting Arbouw verichtte wel een breed onderzoek naar de arbeidsomstandigheden van steigerbouwers. Dat had tot doel om in opdracht van werkgevers en werknemers in de branche een zogenoemd A-blad te schrijven. Dat bevat onder andere de nodige aanbevelingen om de fysieke belasting zoveel mogelijk te beperken.

Reageer op dit artikel