nieuws

Steeds meer vrouwen rukken op in kaderfuncties bouw

bouwbreed

baarn – Aannemers zijn steeds vaker bereid om vrouwen aan te nemen. Vooral in de UTA-sfeer, dat wil zeggen in niet-administratieve kaderfuncties, doen vrouwen het goed.

Desondanks is het personeelsbeleid van de meeste aannemers niet specifiek gericht op het aantrekken van vrouwen.

Dat heeft het Servicepunt Vrouwen in de Bouw bekendgemaakt. De organisatie leidt dit af uit een nulmeting bij drie onderwijsinstellingen en tien bouwbedrijven in de regio Rijnmond. Bij deze bedrijven werken in totaal 34 vrouwen, terwijl 119 meisjes een bouwkundige opleiding volgen. Het gaat hierbij vooral om meisjes die een hbo-opleiding bouwkunde volgen. Op de Regionale Opleidings Centra, die opleiden voor beroepen op de bouwplaats, is het aantal vrouwen ondervertegenwoordigd. Ook de Civiele Techniek blijkt weinig aantrekkingskracht op hen te hebben.

Ongeveer vijf procent van de UTA-banen in de Regio Rijnmond wordt door vrouwen bezet. Ze zijn vooral werkzaam als werkvoorbereider. “Dat komt overeen met het landelijke beeld, waarbij de meeste technische UTA-medewerksters werken als werkvoorbereider”, zo laat de nulmeting zien.

In totaal zijn in Nederland 252 vrouwen werkzaam als werkvoorbereider. Het merendeel van de aannemers in Rijnmond wil graag meer vrouwen in dienst nemen. Ook dit stemt overeen met het landelijke beeld.

De regio Rijnmond onderneemt dit jaar actie om meer vrouwen aan te trekken voor bouwbedrijven, via het project ‘Rijnmond: vrouwen in UTA-functies in de bouw’. Gastlessen door studentes bouwkunde, vrouwen die bij een bouwbedrijf werken en werkbezoeken zijn voor decanen en docenten zijn onderdeel van het project.

Reageer op dit artikel