nieuws

Stalen dakplaten felgekleurd

bouwbreed Premium

brussel – Op de beurs Batibouw zijn felgekeurde stalen dakelementen te zien, in geel, groen, rood en oranje. De kleuren wijken sterk af van die van keramische of betondakpannen. Toch houden de fabrikanten vast aan het nabootsen van dakpannen. De imitatie daarvan is zelfs sterk verbeterd.

“Wij noemen het blinkende pannen, in tegenstelling tot gekorrelde pannen”, aldus Chris Geerts, commercieel afgevaardigde van G.V. Products te Tongeren in Belgie. Zijn firma levert dakelementen van het merk Coversys, een Belgisch product. Hij legt uit, dat het voorheen niet mogelijk was om zulke gladde, felgekleurde dakpanelementen te vervaardigen.

“De felle kleuren zijn vooral bedoeld om de aandacht te trekken. Ik kan me voorstellen, dat een bedrijf als MacDonalds een felrood dak wil hebben, maar particulieren blijven vragen om de kleuren van gewone dakpannen.”

Traditionele dakpanelementen zijn van gegalvaniseerd staal, afgewerkt met steenkorrels en acrylverf. “Er wordt altijd gezegd, dat de korrels het harde geluid van de regen op de dakplaten dempen. In werkelijkheid zijn de platen gekorreld om de kleur beter bestand te maken tegen ultra-violette (UV) straling. De korrels hebben als nadeel, dat er vuil achter blijft hangen”, aldus Geerts. “De nieuwe dakplaten zijn van staal met een alu-zink bekleding en een polyester coating. De steenkorrels zijn niet meer nodig als bescherming, ze zijn optioneel. We geven een garantie van dertig jaar.”

De Coversys dakpanelementen zijn 1,2 meter lang en 45 centimeter hoog. Ze worden net als dakpannen op het dak bevestigd en in de neus vernageld met warmgegalvaniseerde, gekleurde nagels. De dakdekker werkt gewoon van boven naar beneden. Volgens Geerts gaat dat snel, 160 vierkante meter per dag. Hij raamt de materiaalkosten op ca. 42 gulden per vierkante meter. Hulpstukken maken de imitatie van een pannendak compleet. SDS te Ommen levert de vernieuwde dakelementen in Nederland. Ze liggen al op enkele woningen in Maastricht.

Aandacht

Europe Twin Tile uit Opglabbeek in Belgie trekt eveneens de aandacht met felgekleurde stalen dakpanelementen. Een vertegenwoordiger laat zien, dat de Twin Tile elementen bestaan uit twee lagen staal met een folie ertussen. Daardoor zijn ze geluiddempend. Daarmee is een groot nadeel van stalen dakbedekking weggenomen. Een tweede nadeel, condensatie aan de onderzijde van het dunne, koude staal, blijft bestaan. Hoewel, de leverancier van de Twin Tile elementen stelt, dat de condensatie met 95 procent afneemt. Of dit nu waar is of niet, in ieder geval hoeven de druppels aan de binnenzijde slechts een panlengte naar beneden te lopen. Dan vallen ze vanzelf naar buiten, op het volgende element.

Lipjes en sleuven

De Twin Tile elementen zijn 1,45 meter lang en 36,5 centimeter hoog. Ze worden van onder naar boven geschoven, waarbij lipjes in sleuven van het vorige element schuiven. De elementen worden verdekt genageld. Ook de hulpstukken, zoals nokstukken en kantpannen, hebben lipjes en sleuven. Ze bestaan echter niet uit twee, maar uit een enkele laag staal. De Twin Tile elementen hebben net als die van Coversys een beschermlaag van alu-zink. Ze zijn afgewerkt met een krasvaste poedercoating.

Uit Nieuw-Zeeland komen de Metro-Bond stalen dakpanelementen, geleverd door Metrotile Europe uit Tongeren. Ze zijn 1,33 meter lang en 41 centimeter hoog. Met een kliksysteem passen ze op elkaar. Polytuil uit Herstal levert elementen van 1,33 meter bij 41,5 centimeter.

Het zijn traditionele platen met steenkorrels. Net als de andere fabrikanten noemt Polytuil het lage gewicht als voordeel van stalen dakbedekking. Rannila Steel uit Finland tot slot is de enige fabrikant die een profiel levert, dat niet precies op een dakpan lijkt. De elementen zijn lang, van de nok tot de goot, en worden niet verdekt.

Batibouw is nog te bezoeken tot en met zondag 7 maart.

Reageer op dit artikel