nieuws

Shell-directeur Schraven nieuwe voorzitter van VNO-NCW

bouwbreed Premium

den haag – Shell-directeur J. Schraven (57) wordt voorzitter van de werkgeversorganisatie VNO-NCW. Hij volgt J. Blankert op. Blankert is sinds 1996 voorzitter van de fusie van de werkgeversorganisaties VNO en NCW. Schraven neemt op 5 november het voorzitterschap officieel op zich.

Schraven is nu nog president-directeur van Shell Nederland. Hij heeft zijn hele leven bij Shell gewerkt. De jurist heeft lange tijd voor zijn bedrijf in het buitenland gezeten. Hij was in Venezuela manager voor internationale olie verkoop- en transportcontracten. En was in Beunos Aires directievoorzitter van de Shell maatschappijen in Argentinie.

Binnen VNO-NCW is Schraven geen onbekende. Hij zit al in het dagelijks bestuur van de vereniging.

Het AVBB, dat in de persoon van voorzitter Brinkman de vice-voorzitter van VNO-NCW levert, is positief over de benoeming. “Het feit dat hij uit het bedrijfsleven komt en internationale ervaring heeft, stemt positief.”

Voor de FNV is de nieuwe voorzitter van VNO-NCW ‘een open boek’. “Hij heeft niet binnen onze kring gewerkt”, zegt een woordvoerder van de grootste vakcentrale. De FNV hoopt dat Schraven net zoals zijn voorgangers ‘stevig blijft investeren in de polder’. FNV-voorzitter De Waal heeft de afgelopen dagen met de huidige directeur van Shell Nederland gesproken. Hij is positief over de nieuwe werkgeversvoorzitter.

“Schraven? Volgens mij kent niemand in sociaal-economisch Nederland hem. Hij behoort in ieder geval niet tot de incrowd van de polder”, reageert CNV-voorzitter Terpstra. Hij gaat er vanuit dat het beleid van VNO-NCW niet zal veranderen. “De werkgevers willen de overlegtraditie in stand houden. Daar ben ik zeker van. Ik heet Schraven dan ook hartelijk welkom in ons poldermodel.”

Uitstekend

MKB Nederland noemt Schraven “een uitstekende keuze”. Voorzitter De Boer verwacht geen grote trendbreuk met het beleid van de huidige VNO-NCW-voorzitter Blankert. Schraven zal het poldermodel zeker hoog houden, zo voorspelt De Boer. Hij rekent dan ook op ‘een mooie samenwerking’ tussen de twee werkgeversorganisaties.

Reageer op dit artikel