nieuws

Sesam opent zich na iris-scan

bouwbreed

groenlo – Personen identificeren aan het patroon van hun iris is mogelijk met een nieuw product van fabrikant Nedap.

Als het aan Hans Haleber van het Groenloose bedrijf Nedap ligt, wordt iedereen in nabije de toekomst geidentificeerd aan de tekening en kleuring van zijn iris. Een vlugge scan met een onschadelijke infraroodsensor is voldoende om te beoordelen of iemand wel of niet een gebouw in mag.

Nedap heeft sinds een paar weken een systeem op de markt dat dit kan. Een scan vraagt niet meer dan anderhalve seconde. De betreffende persoon hoeft alleen maar een bepaalde kant op te kijken. Een infraroodsensor zoekt automatisch de iris en vergelijkt het patroon daarvan met dat van andere irissen die eerder in een grote database zijn vastgelegd. Contactlenzen, brillen en zelfs zonnebrillen kunnen gewoon op hun plaats blijven. Alleen bij de eerste scan, om een persoon aan te melden aan een systeem en toegangsbevoegdheid te verstrekken moeten brillen worden afgezet. Zo’n scan vraagt een minuut.

Niet goedkoop

Wat het systeem kost kan Haleber nog niet zeggen. Het gaat niet alleen om de sensor; er zit ook een compleet automatiseringssysteem bij, inclusief geavanceerde software. De configuratie verschilt van bedrijf tot bedrijf en van situatie tot situatie. Een prijs noemen is dan al gauw misleidend. Het is in elk geval niet goedkoop, zoveel maakt Haleber wel duidelijk. Maar voor een bedrijf dat het ernst is met de veiligheid en de toegangscontrole, is het geen onoverkomelijk bezwaar. Bovendien is het niet langer nodig pasjes te verstrekken.

Nedap heeft een exemplaar verkocht van het innovatieve toegangscontrolesysteem. Aangezien de installatie nog moet plaatsvinden, wil Haleber nog niet kwijt wie de koper is. Het gaat in elk geval om een semi-overheidsinstelling die het er alles aan gelegen is onbevoegden buiten de deur te houden. Een high-security omgeving kortom.

Behalve de irisherkenner brengt Nedap al meer zogenaamde biometrische identificatiesystemen op de markt. Vingerafdrukken, handpatronen of gezichtsvorm worden gebruikt voor snelle identificatie. Maar de irisherkenning is veruit superieur. Waar een elektronische vingerafdruk bijvoorbeeld op veertig punten wordt gecontroleerd, wordt een iris op 160 punten nagemeten.

DNA

De ‘false acceptance’ van het systeem is volgens Habeler nul, wat betekent dat er geen mensen tussendoor zullen glippen die eigenlijk geen toegang hebben tot het gebouw. Haleber claimt dat de irisherkenning minstens zo nauwkeurig is als een DNA-test. Alleen is zij veel gemakkelijker en sneller uit te voeren.

In Amerika zijn al sommige geldautomaten uitgerust met irisherkenners van een concurrent van Nedap. Dat kan een eind maken aan het gebruik van allerlei bankpasjes met bijbehorende pincodes die stuk voor stuk moeten worden onthouden.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels