nieuws

Schoning Hollandsche IJssel krijgt vervolg

bouwbreed

den haag – De schoonmaak van Nederlands smerigste rivier, de Hollandsche IJssel, bereikt een nieuwe fase. De komende maanden buigen de dertien betrokken gemeenten zich over het concept Uitvoeringscontract 1999-2010.

Als de gemeentebesturen hiermee instemmen, tekenen ze halverwege dit jaar officieel het meerjarenprogramma. Genoemd Uitvoeringscontract is het vervolg op het Startcontract waarmee de grote schoonmaak van de twintig kilometer lange rivier begon. Een van de eerste spraakmakende deelprojecten betrof het uitbaggeren van de vaargeul (600.000 kubieke meter slib). Naast (bodem)saneringen moeten woningbouw-, rioleringsprojecten en natuurontwikkeling het riviergebied nieuw aanzien geven. Het startcontract vergde circa 385 miljoen gulden.

Jachthaven

Het Uitvoeringscontract 1999-2010 betekent de laatste fase om te komen tot lange termijnafspraken over de uitvoering van het Hollandsche IJssel-project. Voor dit jaar staan onder andere de herinrichting van de jachthaven in Capelle a/d IJssel, woningbouw op het KVT-terrein in Moordrecht en de oplevering van een recreatie/natuurplek in Nieuwerkerk aan den IJssel op het programma.

Het uitvoeringsbesluit van de Gouderakse Zellingwijk wordt volgend jaar verwacht. Het saneringsplan voor deze plek wordt nu voorbereid. Op de zwaar vervuilde locatie, waar ooit een woonwijk stond, komt wederom woningbouw. De kosten van het uitvoeringscontract schommelen rond de zeshonderd miljoen gulden.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels