nieuws

Scheepsliften

bouwbreed

Scheepsliften lijken in het vlakke Nederland niet echt op hun plaats. Blijkens een artikel in Bouwen met Staal denkt ir. N. van Driel daar anders over. Door bijvoorbeeld schepen over de Zandkreekdam in Zeeland te tillen, zou een tunnel voor wegverkeer niet nodig zijn. Die moet namelijk ervoor zorgen dat bij de sluis opstoppingen voor de beweegbare brug ontstaan. Een scheepslift zou volgens de auteur minder dan de helft kosten van een tunnel, een flinke kostenbesparing dus. Nederland telt overigens maar een scheepslift, bij de Broekerhaven in Enkhuizen. Deze is onlangs gerestaureerd. De scheepslift die Van Driel voor de Zandkreekdam voorziet, werkt ook als hevel. Daardoor wordt het Veerse Meer voor verzoeting behoed.

Bouwen met Staal, Staalbouw Instituut, Rotterdam, telefoon (010) 4110435.

Reageer op dit artikel