nieuws

Rotterdam staat bouw moskee op eigen grond toe

bouwbreed

rotterdam – Het ziet er naar uit dat de Essalaam Moskee in Rotterdam op eigen grond gaat worden gebouwd. Dat is uitzonderlijk in een stad die de meeste grond alleen in erfpacht uitgeeft. Het college van burgemeester en wethouders heeft de gemeenteraad voorgesteld akkoord te gaan met een grondruil van het oude tegen het nieuwe perceel.

Voor de bouw van de moskee was van een geldschieter uit de Verenigde Arabische Emiraten 7,4 miljoen gulden beschikbaar. Voorwaarde was dat de moskee op eigen grond zou komen. Volgens de profeet Mohammed wordt de schenker van een ‘doorlopende gift’, zoals de bouw van een moskee, tot in eeuwigheid beloond. De rijke zakenman wil er zeker van zijn dat de grond altijd eigendom blijft van de islamitische gemeenschap.

Verkoop van de grond is echter strijdig met het erfpachtbeleid. Dat gold ook voor de locatie aan de Colosseumweg waar de nieuwe moskee moest komen. Maar omdat de oude moskee op eigen grond staat, kan een grondruil plaatsvinden.

Terugkoopregeling

Niet bekend

Het komt in Rotterdam nauwelijks voor dat erfpachtgrond eigen grond wordt. Volgens een woordvoerster van de gemeente was het ook een moeilijke afweging. Het college heeft er toch toe besloten, omdat de bouw van de Essalaam Moskee past in het moskeeenbeleid van de gemeente. Dat behelst onder andere de vestiging van een paar grotere moskeeen om van veel kleine, vaak slecht behuisde, moskeetjes af te komen. (anp)

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels