nieuws

Rentestijging niet meer dan stuiptrekking

bouwbreed

den haag – Vijf hypotheekaanbieders hebben afgelopen donderdag hun rentetarieven verhoogd. Deze verhoging is een reactie op de stijgende kapitaalmarktrente. Analist Hoek van Financiele Diensten Amsterdam noemt de stijging van de kapitaalmarktrente ‘onterecht’.

Hij verwacht daarom een correctie naar beneden. “Als dat gebeurt, kan dat ook weer leiden tot verlaging van de hypotheektarieven.”

De toonaangevende hypotheekaanbieder ABP Hypotheken (onderdeel van het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds) beet donderdag het spits af met een verhoging van de hypotheekrente met 0,3 procent. De concurrentie volgde direct: Aegon, Hooge Huys/BLG en FBTO verhoogden alle drie hun vergelijkbare rentetarieven. Redenen voor deze plotselinge verhoging zijn ‘ontwikkelingen op de geld- en kapitaalmarkt’, laat ABP weten. Het gaat dan vooral om een hogere kapitaalmarktrente.

Die trend is niet nieuw. Sinds het begin van dit jaar is het rendement op de Nederlandse tienjarige staatsleningen gestegen van 3,7 procent naar 4,1procent. Die stijging is net zo groot als de verhoging van het ABP en Aegon voor een hypotheek met een rentevaste periode van tien jaar.

De stijging van de Nederlandse kapitaalmarktrente komt ook niet uit de lucht vallen. De kapitaalmarkt is al enige tijd bang dat de Amerikaanse centrale-bankpresident Greenspan binnenkort de rente zal verhogen om de sterke groei van de Amerikaanse economie af te remmen. Economen van de Rabobank gaan ervan uit dat dit in mei gebeurt.

Daarnaast heerst bezorgdheid over de ontwikkeling van de kapitaalmarktrente in Japan. Pogingen de Japanse rentestijging te keren hebben niet veel succes gehad.

Ligt er een verdere stijging van de kapitaalmarktrente in het verschiet? Macro-analist Hoek van Financiele Diensten Amsterdam meent van niet. “Wij zien geen redenen voor een substantiele rentestijging. De onderliggende factoren wijzen op een blijvend lage inflatie in de VS. De Amerikaanse economische indicatoren wijzen op dit moment weliswaar op robuuste economische groei, maar de Fed houdt zelf al rekening met een afzwakking van de groei. In onze visie is er dan sprake van een non inflatoire groei. Ook het financieringsoverschot in Amerika heeft een structureel drukkend effect op de rente.”

Hoek gaat er vanuit dat een correctie komt op de stijging van de kapitaalmarktrente. Zo ja, dan kan dat ook effect hebben op de hypotheekrente, meent Hoek. De recente verhogingen zouden in zijn visie weer ongedaan gemaakt kunnen worden. Maar verdere rentedalingen verwacht hij niet.

Reageer op dit artikel