nieuws

Rekeningrijden in cao voor schilders vergoed

bouwbreed

woerden – Vlak voor het begin van de eerste onderhandelingsronde heeft de bouw-en houtbond FNV tot veler verrassing het rekeningrijden aan de cao-voorstellen voor de schildersbranche toegevoegd.

De kosten van het rekeningrijden bij woon- werkverkeer zouden door de werkgever betaald moeten worden. De zogeheten afbouw is daarmee de eerste sector die met deze mogelijke kostenpost in cao-verband wordt geconfronteerd.

De bond doet een poging via afspraken de winterwerkloosheid onder schilders te beperken. In die periode blijkt ongeveer eenderde van het schildersbestand te zijn uitgeschakeld.

Voorgesteld wordt daartoe de arbeidskosten in het winterseizoen te verlagen. Dat kan door werkgevers ’s winters een lagere premie te laten betalen voor het Risicofonds en het Aanvullingsfonds ww.

Haaks

Dit voorstel staat ten aanzien van de ww haaks op een ander verlangen: het verlengen van de periode waarin de ww-uitkering moet worden aangevuld van acht naar dertien weken.

De werkgevers willen voor het Aanvullingsfonds premiedifferentiatie invoeren. Bedrijven die hun best doen personeel uit de ww te houden, zouden een lagere premie moeten betalen.

De bouwbond stelt ook voor dat werknemers op vrijwillige basis in het laagseizoen bij een andere werkgever worden gedetacheerd.

Nog meer schilders zouden gebruik moeten maken van het werkspreidingsmodel; het gebruik van opgespaarde extra ‘zomeruren’ om ww te voorkomen.

Reageer op dit artikel