nieuws

Reis naar China doet discussie over mensenrechten oplaaien

bouwbreed

den haag – De Tweede Kamerfractie van GroenLinks heeft minister Van Aartsen van Buitenlandse Zaken gisteren wederom aangesproken op de mensenrechtensituatie in China. Koningin Beatrix en minister Jorritsma zouden het onderwerp aan de orde moeten stellen tijdens hun reis half april naar China.

Aanleiding was een algemeen overleg van de minister met de Tweede Kamer over een bijeenkomst in Geneve over de mensenrechten. Diverse Kamerleden willen dat Nederland de situatie ook bespreekt tijdens het Staatsbezoek aan China. Tweede Kamerlid Vos (GroenLinks) heeft eerder ook schriftelijke vragen van gelijke strekking gesteld.

Het kabinetsstandpunt hierover blijft voorlopig ongewijzigd: Het overbrengen van de zorgen van de Nederlandse regering over de mensenrechtensituatie in China ligt vooral op het terrein van premier Kok en minister Van Aartsen van Buitenlandse Zaken. Andere bewindspersonen hebben de ruimte om zelf te bepalen of zich mogelijkheden voordoen om de kwestie van mensenrechten aan de orde te stellen.

De mensenrechtensituatie ligt gevoelig in de relatie met China. Het aan de orde stellen van de kwestie heeft twee jaar geleden geleid tot het afzeggen van een bezoek van toenmalige minister Weijers aan China.

Staatssecretaris Ybema van Economische Zaken reisde in januari met een delegatie van het midden- en kleinbedrijf naar China. Ook Ybema is in de Kamer gevraagd de mensenrechten aan de orde te stellen. Hij wees op het kabinetsstandpunt. Tijdens dat bezoek zijn de mensenrechten onbesproken gebleven.

Op pagina 5: Bezoek China nuttig voor Nederlandse bouw

Reageer op dit artikel