nieuws

Rai en Jaarbeurs stappen voor fusie naar minister

bouwbreed

utrecht – De Rai Groep en de Jaarbeurs hebben bij minister Jorritsma er nadrukkelijk op aangedrongen hun voorgenomen fusie te bekrachtigen. De twee beurs- en congrescentra vrezen elk afzonderlijk in de internationale concentratiegolf ten onder te gaan. Bovendien wijzen ze de bewindsvrouw op de negatieve gevolgen voor de economie in de beurssteden.

Ze stappen nu naar het departement omdat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) vorig jaar zomer hun plannen heeft afgekeurd. Samen zouden ze een te dominante positie op de binnenlandse markt kijgen, zo redeneerde de kartelorganisatie. De wet geeft de minister de mogelijkheid om toch een vergunning te geven wegens ‘zwaarwichtige redenen van algemeen belang’, die zwaarder wegen dan de nadelen van concurrentiebeperking als gevolg van de concentratie.

Rai en Jaarbeurs delen het oordeel van de NMa niet, omdat deze instelling naar de nationale markt heeft gekeken en niet naar de internationale. De thuismarkt is niet de enige factor van belang, aldus de Jaarbeurs Utrecht en de Rai waartoe niet alleen de complexen in Amsterdam en Utrecht maar ook het MECC in Maastricht behoort. Ze beklemtonen de schaalvergroting die zich binnen Europa en op de wereldmarkt de laatste tijd afspeelt.

Samengaan met een buitenlandse partij om te overleven, kan alleen in een minderheidspositie, zo vrezen ze. “Dit betekent onvermijdelijk vermindering van de economische activiteit in Nederland. Vooraanstaande congressen, beurzen en tentoonstellingen zullen verdwijnen”, zo onderstrepen ze in hun brief. De twee wijzen de minister verder op de gevolgen voor de betrokken regio’s. De standbouw, het transport en aanverwante zaken van de twee genereren per jaar een omzet van 1,3 miljard gulden en is goed voor twaalfduizend arbeidsplaatsen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels