nieuws

Peper blijft hardop denken over positie van de provincies

bouwbreed

den haag – Minister Peper van Binnenlandse Zaken is niet van plan deze kabinetsperiode te tornen aan de positie van de provincies. Hij weigert echter het hardop nadenken over dit onderwerp te staken.

Peper maakte dit gisteren duidelijk tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. VVD-Kamerlid Te Veldhuis voelde hem aan de tand naar aanleiding van de opmerking in een radio-interview, dat de provincies vanwege de lage verkiezingsopkomsten in de gevarenzone verkeren.

Peper haakte daarmee aan bij opmerkingen van de Brabantse CDA-gedeputeerde Van Geel, die de provincies nog acht jaar gunt zich te bewijzen. Blijft de interesse van de kiezer dan nog zo gering, dan zou volgens Van Geel moeten worden overwogen er een ambtelijke organisatie van te maken.

Peper distantieerde zich aan de vooravond van de Provinciale Statenverkiezingen, die vandaag worden gehouden, van die gedachte van Van Geel. De minister vindt het wel verfrissend dat een gedeputeerde zijn eigen bestuursorgaan zo ter discussie durft te stellen, maar is zelf niet van plan de provincies in te ruilen voor een ambtelijke dienst. In die opvatting werd hij gesteund door CDA-Kamerlid Rietkerk. Hij voorspelde dat het Huis van Thorbecke instort zonder ‘tussenverdieping’.

Peper liet duidelijk doorschemeren dat hij de vragen van VVD’er Te Veldhuis flauw vond. Hij sloeg de VVD terug om de oren met een citaat van VVD-fractieleider Dijkstal, die in een interview net als Peper heeft gezegd dat de provincies in de gevarenzone verkeren. Te Veldhuis verzocht de minister zelfs in het vervolg zijn mond te houden over andere besturen, omdat dit gevoelig ligt nu hij bewindsman is.

Peper benadrukte echter dat hij als minister van Binnenlandse Zaken juist hoort na te denken over dit soort zaken. “Ik praat met stadsgewesten, restanten van stadsprovincies, landsdelen en provincies. Het is een ingewikkelde puzzel die we met zijn allen hebben neergelegd. Alleen daarom al moeten we er over blijven praten.”

Tevreden stelde Peper vervolgens vast dat hij er in elk geval voor heeft gezorgd dat gedeputeerden en commissarissen van de koningin in de afgelopen week nadrukkelijk hebben moeten uitleggen wat de provincies precies doen. “Daarmee is een bijdrage geleverd aan de vitaliteit van de provincies.”

Reageer op dit artikel