nieuws

OM baarde slechts opzien

bouwbreed

We schrijven 2 december 1997. Andre Baar, bestuursvoorzitter NBM-Amstelland, wordt achter slot en grendel gezet. Tot woede van het Openbaar Ministerie geeft de rechter-commissaris hem op 5 december weer de vrijheid.

Een schok trok door de financiele wereld. In de beursfraudezaak die al sinds oktober aan de gang was, bleek Baar de eerste verdachte buiten de beurswereld. Verdacht van witwassen en valsheid in geschrifte. Nu, veertien maanden later, blijkt het OM geen enkel punt hard te kunnen maken. Slechts opzien heeft het OM gebaard, zowel in de ogen van de vrienden van Baar als in die van zijn even zovele vijanden.

Baars vrienden waren verbaasd. De Groninger Baar stond bekend als iemand die wars was van dubieuze praktijken en zwart geld. Als topman van NBM-Amstelland heeft hij wat dat betreft schoon schip gemaakt met de van hem bekende harde hand. Enkele directeuren van bedrijfsonderdelen kunnen daar over meepraten. Zelfs de rechter stond in die zaken aan de kant van Baar.

Degenen die dachten de voormalige timmerman en lichtmatroos die zich wist op te werken tot grote hoogte, bij de neus te kunnen nemen, kwamen immer bedrogen uit. Logisch was het wel. Wie Baar zag op bijeenkomsten, kon zich domweg niet voorstellen dat hij tegenover een buitengewoon scherpzinnig bestuurder stond. Baar cultiveerde die houding ook.

Om gezondheidsredenen neemt hij op 27 mei dit jaar afscheid als bestuursvoorzitter. Ongetwijfeld opgelucht dat het afscheid niet wordt overschaduwd door een nog lopend strafrechtelijk onderzoek.

Het betekent niet dat de bouw Baar niet meer zal zien. Na een afkoelingsperiode van een jaar, is het de bedoeling dat de Raad van Commissarissen hem voordraagt voor benoeming in de raad.

Ferry Heijbrock

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels