nieuws

Niet onder de indruk van stoere stakingstaal

bouwbreed

amsterdam – GTI heeft het behoorlijk aan de stok met de vakorganisaties. De installateur zal zijn medewerkers beter moeten betalen, anders gaat 31 maart de onderneming plat. Voorlopig is GTI niet onder de indruk van de gespierde vakbondstaal.

“We betalen onze medewerkers niet slecht. GTI voert een actief personeelsbeleid en er is een goede winstdelingsregeling. We keren over vorig jaar 32 miljoen gulden van het bedrijfsresultaat uit als winstdelingsregeling,” riposteert directievoorzitter GTI Holding J. Westerhoud de kritiek van onder andere FNV Bondgenoten. “Vergeleken met onze grote collega’s betalen we beslist niet minder. Er is weinig verloop van GTI naar andere bedrijven.”

Het installatieconcern uit Bunnik onderhandelt al geruime tijd met de vakbonden over de verschillende vormen van salarieringen. Zo zouden de lonen standaard 10 tot 15 procent onder het marktniveau liggen en hanteert het bedrijf een andere betalingssystematiek voor werken binnen en buiten de Randstad. Gisteren stelden de bonden een ultimatum. Als GTI niet voor morgen 15.00 uur akkoord gaat, komt er op 31 maart een 24-uurs stakingen bij de installateur.

“De tegenvoorstellen liggen bij de vakorganisaties,” vult J. Bruggenthijs, directeur GTI Holding, aan. “Wat die zijn, zegt ik niet. We onderhandelen niet via de media. Maar ze liggen nog ver van de voorstellen van de vakbonden. Het vervelende voor ons is wel dat er al een cao voor de bedrijfstak is gesloten. Daarin ligt al een forse salarisverhoging voor onze mensen besloten. We kunnen niet te ver gaan. Anders prijzen we ons de markt uit.”

Gapend

De bonden stellen dat er in het geheel niet meer wordt onderhandeld met GTI Holding. “Op 5 maart zaten we voor de derde maal bij elkaar en dat overleg is op niets uitgelopen. We liggen inderdaad ver uit elkaar,” licht onderhandelaar R. Meijer van FNV Bondgenoten desgevraagd toe. “Het is onzin om de juist afgesloten cao-metaal en -techniek erbij te halen. Concurrenten van GTI zullen ook die salarisverhoging van 5,75 procent over twee jaar moeten gaan betalen. GTI betaalt gewoon minder dan bedrijven als Imtech en TBI Holdings. We willen die beloningsachterstand inlopen. Ons voorstel is dat GTI 10 procent boven het cao-niveau moeten gaan betalen, met nog eens een uitloop van 5 procent voor mensen die op het eind van hun schaal zitten. Daarnaast moet ook de systematiek van belonen goed worden opgezet.”

Meijer geeft geen krimp als wordt gesteld dat de GTI toch een ruime winstdelingsregeling kent. “Die is goed,” stelt hij nuchter. “Maar ons voorstel is goedkoper, zo’n 24 miljoen gulden, dan de winstdelingsregeling. Je kunt beter een goed vast loon hebben, daar is ook je pensioen aan gekoppeld, in plaats van een onzeker loon.”

Reageer op dit artikel