nieuws

Nedlloyd verkoopt alle landactiviteiten

bouwbreed Premium

rotterdam – Het transportconcern Nedlloyd verkoopt al zijn transportactiviteiten (land) aan Deutsche Post en zijn Zwitserse dochter Danzas. Deze stap heeft tot gevolg dat Nedlloyd als groot concern feitelijk ophoudt te bestaan.

Bestuursvoorzitter Berndsen houdt in Rotterdam nog een staf over van twintig medewerkers. Voorlopig behoudt Nedlloyd Mammoet Transport met een kleine achthonderd werknemers. Verkocht zijn onder andere: Van Gend & Loos, Unitrans, Distribution Services, Flowmasters, Districenters en Gerlach.

De verkoop levert 1175 miljoen gulden contant op. De transactie geeft een boekwinst van 600 miljoen. Nedlloyd krijgt geen belang in de Duitse postgigant, die in 1997 een omzet draaide van ongeveer 30 miljard gulden.

Er gaan 11.500 werknemers over naar Deutsche Post. Europees Transport en Distributie, waarin de landactiviteiten van Nedlloyd zijn gebundeld, had afgelopen jaar een omzet van 3,2 miljard gulden.

Nedlloyd maakte de transformatie van het concern gisterochtend bekend bij de publicatie van de jaarcijfers. De transporteur kampte afgelopen jaar met een verlies uit normale bedrijfsuitoefening van vijf miljoen gulden. In 1997 was er nog een winst van 32 miljoen.

Een half jaar geleden vormde Nedlloyd een alliantie met Europese partners. Daardoor zou het zijn dienstverlening breder over Europa kunnen aanbieden. De fusie- en acquisitiegolf heeft volgens Berndsen echter uitgewezen dat dit niet de juiste weg was. (anp)

Reageer op dit artikel