nieuws

Nederlandse molens toe aan fikse opknapbeurt

bouwbreed

amsterdam – Tweederde van het aantal molens in Nederland heeft de komende jaren een flinke opknapbeurt nodig. In 120 van de zevenhonderd gevallen gaat het om een omvangrijke restauratie. De kosten hiervan bedragen ruim honderd miljoen gulden. Het bedrag moet komen uit overheidssubsidies.

Dit maakte voorzitter C. de Groot van de Vereniging De Hollandsche Molen bekend tijdens de algemene jaarvergadering in Amsterdam.

De vereniging gaat onderzoeken of het mogelijk is restauratie en onderhoud te combineren. Doel van die opzet is de beperkte financiele middelen beter te besteden en het molenbehoud een nieuwe impuls te geven. Afhankelijk van de resultaten van het onderzoek wordt bekeken of een nieuwe methodiek voor de subsidiering van het behoud van de molens mogelijk is.

De financiele middelen in de monumentenzorg zijn volgens voorzitter De Groot de afgelopen jaren wel gestegen, maar de in het verleden opgelopen achterstand in het restauratiewerk is tot op heden nog niet ingelopen.

In Nederland werken ruim honderd molenspecialisten’. Indien de opknapbeurt wordt verspreid over een periode van ongeveer tien jaar, kunnen zij het werk makkelijk aan zonder dat er extra personeel moet worden aangenomen of opgeleid.

Bij het behoud gaat het echter niet alleen om geld. Molens laten draaien door vakbekwame molenaars is een ander element.

Reageer op dit artikel