nieuws

Mysterieuze breuken in leidingen

bouwbreed

maastricht – Kiwa in Rijswijk onderzoekt in opdracht van de Waterleidingmaatschappij Limburg (WML), welke mysterieuze krachten recent hebben geleid tot breuken in het ondergronds waterleidingnet.

In Leunen bij Venray werd een huis onbewoonbaar verklaard en in Echt ontstond wateroverlast in de St. Jorisstraat. In beide plaatsen braken, binnen enkele dagen, respectievelijk een transport- en hoofdleiding.

Door de transportleiding wordt het water vanaf het pompstation,naar de hoofdleidingen gepompt. In Leunen veroorzaakte het met kracht uitstromende water een kleine krater in het wegdek bij de woning. De herstelkosten neemt WML voor haar rekening.

In Echt ontstond geen schade. Hier is inmiddels begonnen met de vervanging van het leidingnet, een jaar eerder dan gepland. Deskundigen van WML vermoeden dat de grond onder de leidingen is weggespoeld door de veelvuldige regenval, waardoor de druk op de buizen te groot werd. Aangetoond is dit niet. Van Kiwa verwacht WML dat de echte oorzaken boven tafel komen en of er nog meer breuken te verwachten zijn in het ondergronds leidingnet.

Reageer op dit artikel