nieuws

Minister Pronk van Vrom

bouwbreed

Pronk wil omgevingsplan in alle provincies assen – Minister Pronk van VROM wil dat alle provincies in navolging van Drenthe gaan werken aan een Provinciaal Omgevings Plan. De minister uitte deze wens in Assen bij het in ontvangst nemen van het Drentse POP, het eerste in Nederland.

Het POP is een samenvoeging van alle provinciale plannen op het gebied van ruimtelijke ordening, water en milieu, zoals het streekplan. Na twee jaar voorbereiding is het Drentse POP in december 1998 vastgesteld.

Pronk roemde vooral de grote steun die het plan heeft gekregen van particulieren en organisaties in Drenthe.

Manifest

Ook voorkomt het POP dat de plannen voor ruimtelijke ordening, water en milieu langs elkaar heen werken, zo stelde de bewindsman. Hij kondigde aan dat zijn ministerie de ontwikkeling van provinciale omgevingsplannen zal steunen.

Naast het eerste exemplaar van het Drentse POP kreeg Pronk maandag een manifest van 41 noordelijke landbouw-, natuur- en recreatieorganisaties. Zij vragen eendrachtig meer aandacht voor de groene ruimte, die volgens hen steeds meer ‘een restpost’ wordt in de ruimtelijk-economische plannen van de overheid.

In het manifest roepen de ondertekenaars provinciale en landelijke politici onder meer op te kiezen voor compacte steden en meer steun te verlenen aan duurzame land- en tuinbouw. (anp)

Reageer op dit artikel