nieuws

Milieuvergunning voor betoncentrale terecht

bouwbreed

den haag – Het gemeentebestuur van Hunsel verleende terecht een milieuvergunning voor de Betoncentrale Ittervoort BV. Dat heeft de Raad van State uitgesproken.

De concurrenten BV Betoncentrale v/h Kalle en Bakker uit Roermond en Mebin BV uit Amsterdam hadden bij de Raad van State een klacht tegen de vergunning ingediend. Voor betoncentrales, die minder dat 100 ton per uur kunnen produceren, mag de gemeente een milieuvergunning verlenen. Bij grotere centrales gaan er veel meer zaken spelen op milieutechnisch gebied, en daarom had de provincie als vergunningverlenende instantie moeten optreden, zo menen bezwaarden.

De centrale in Ittersum heeft volgens opgave een capaciteit van 99 ton per uur. De software van de automatische besturing van de centrale is volgens de concurrenten echter makkelijk te manipuleren. In feite zou de centrale veel meer kunnen dan 99 ton per uur. Daarom zou de gemeente ten onrechte zijn aangemerkt als vergunningverlenende instantie.

Volgens de Raad van State kan echter alleen de leverancier van de software iets met de computer van de centrale doen. Even de capaciteit verhogen zou er dus niet bij zijn. Daarom is de gemeente er volgens de Raad van State terecht vanuit gegaan dat het hier om een 99 tons centrale gaat.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels