nieuws

‘Makeblijde’ het Mekka voor de tuinliefhebber

bouwbreed Premium

Houten – Ze giechelen als schoolmeisjes, maar hun plannen zijn er niet minder serieus om. Rosemarie Smits en Narda Guicherit, beiden tot voor kort ambtenaar, hebben zich in de groensector gestort. ‘Makeblijde’ heet hun project: een ‘presentatietuin’ voor hoveniers en tuinontwerpers die jaarlijks zo’n tachtigduizend bezoekers moet gaan trekken.

“Dat is een eik. En die daar…? Nee, dat weet ik even niet”. Rosemarie Smits kijkt vragend naar een kale boom in de voormalige assortimentstuin van het agrarisch opleidingscentrum AOC in Houten. “We zijn nieuw in deze sector”, beaamt Narda Guicherit.

Smits en Guicherit hadden twee jaar geleden genoeg van hun baan als ambtenaar en besloten een eigen bedrijf te beginnen. Niet een winkeltje in Brusselskant, maar iets groots moest het worden. Lang hoefden ze er niet over na te denken. “Probeer er als leek maar eens achter te komen door wie je een kwaliteitstuin kunt laten ontwerpen en aanleggen. Daarover is nergens informatie te vinden.”

Ze besloten een park met presentatietuinen in te richten waar dertig hoveniers en tuinontwerpers laten zien wat ze allemaal kunnen.

Paviljoen

“De ontwerpers laten hun visie zien op de tuin. En de hoveniers geven er de technische vertaling van”, legt Smits uit. Het moet het Mekka van de tuinliefhebber worden: de enige plek in Nederland waar de consument op zoek naar een tuinontwerper en hovenier een staalkaart van de Nederlandse tuinarchitectuur kan zien. Waar bovendien vrijblijvend informatie is te verkrijgen. Middelpunt van de presentatietuin wordt het paviljoen voor inlichtingen over allerhande tuinzaken en exposities.

Voordat het plan definitief gestalte kreeg, vroegen de initiatiefneemsters tuinarchitecten en groenvoorzieners om advies. Ze kregen enthousiaste reacties en vonden een bank bereid hun onderneming te financieren.

Maar eerst zochten de beide dames een geschikte plek. “We zijn naar het AOC gegaan en hebben ons plan voorgelegd aan de directie. Ze vonden het een verdraaid goed idee. Ze verhuurden ons een tuin van drie hectare.”

Het gaat om de voormalige assortimentstuin van het agrarisch opleidingscentrum. Hier werden in het verleden leerlingen vertrouwd gemaakt met allerlei soorten planten, struiken en gewassen. Sinds een paar jaar wordt de tuin nauwelijks meer gebruikt. De onderneemsters grepen hun kans. Volgend jaar gaat ‘Makeblijde’ open voor het publiek.

Boomgaard

De vrouwen lopen langs de kale struiken. “De boomgaard laten we zoals -t-ie is. En we halen ook niet alle planten weg. Er zijn heel zeldzame bij en andere zijn te mooi om weg te doen”, zegt Guicherit. Haar collega hurkt bij een rij dicht op elkaar gegroeide sierstruiken en trekt de planten wat uit elkaar. “Zo op het eerste gezicht zijn ze nog heel mooi, maar aan de binnenkant zijn ze weggerot. Jammer, toch wel jammer.”

Reageer op dit artikel