nieuws

Kraneninspecteurs nu zelf doelwit van controle

bouwbreed Premium

utrecht – Inspecteurs inspecteren de inspecteurs. De komende weken zijn Aboma+Keboma, SGS en AIB Vincotte zelf onderwerp van controle door de Arbeidsinspectie.

Hoe gaan de drie keuringsinstanties van kranen te werk? Om die vraag te beantwoorden, gaat de Arbeidsinspectie 150 torenkranen en 150 mobiele kranen controleren. Het is de eerste keer dat in de bouw een dergelijke actie plaatsvindt. In de toekomst zullen er meer volgen, verwacht inspecteur J. Schouten, landelijk projectleider Bouw.

Na gedurende langere tijd de keuringen volledig aan de markt te hebben overgelaten, wil de afdeling toezicht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid weten hoe de markt met deze verantwoordelijkheid omgaat. Tegelijkertijd wil SZW het signaal afgeven dat de markt niet ongestoord haar eigen gang kan gaan.

De aandacht van de inspecteurs zal vooral gericht zijn op het kraanboek, waarin de keuringsinstanties hebben moeten aantekenen wat de bevindingen van eerdere keuringen zijn geweest. Is er in elke machine wel een (origineel) kraanboek aanwezig. En hebben de gegevens wel betrekking op de bewuste machine? Daar begint het mee.

Bij een steekproef ontdekte de Arbeidsinspectie dat er soms kopieen in omloop zijn waarvan de gegevens niet kloppen met het origineel, of die niet bij de onderzochte kraan hoorden.

Boete

Waar de inspecteurs ook op letten, is of de werkgevers de geconstateerde tekortkomingen inderdaad hebben verholpen. Blijkt er niks aan gedaan te zijn dan riskeren de werkgevers een boete. Behalve naar het kraanboek kijken de inspecteurs globaal of de veiligheid van de machine in orde is. Mobiele kranen worden wat strenger bekeken dan de toren-varianten. Omdat mobiele kranen – anders dan torenkranen – niet bij iedere nieuwe bouwplaats opnieuw gekeurd hoeven te worden.

Reageer op dit artikel