nieuws

Krakers liggen dwars bij ontruiming kazerne

bouwbreed

Van onze correspondent

deventer – Namens het ministerie van Defensie levert Domeinen de Boreelkazerne in Deventer aan de gemeente op. De gemeente kocht het kazernecomplex en overweegt plannen van projectontwikkelaars een groot winkel- en entertainmentcentrum te bouwen.

Maar de krakers, die zich al geruime tijd geleden in de door het leger verlaten gebouwen hebben genesteld, zijn allerminst van plan het veld te ruimen. Domeinen heeft zich echter verplicht het complex ‘kraakvrij’ op te leveren.

De krakers willen wel weg, maar pas als er een goedgekeurd bestemmingsplan ligt. Zover is het nog lang niet. Toch wil de gemeente Deventer dinsdag al beginnen met de sloop van de bijgebouwen.

Deze week kwam de kwestie voor de rechtbank in Zwolle, die het beroep behandelde dat de krakers tegen de door de gemeente verleende sloopvergunning hebben ingediend. De krakers vinden dat slopen pas mag als er een concreet bestemmingsplan ten uitvoer ligt.

Volgens de gemeente is de sloopvergunning rechtmatig verleend. De rechtbank doet deze week uitspraak.

Gaat de oplevering door zoals gepland, dan moet Domeinen maar een ontruimingsprocedure in gang zetten, vinden de krakers. Die procedure kan uitmonden in een kort geding. Na de uitspraak zijn dan nog hogere rechtsmiddelen mogelijk (beroep, bodemprocedure).

Toch is het niet ondenkbaar dat Domeinen uitzetting alvast afdwingt. In dat geval valt met ‘lijfelijk verzet’ te rekenen, hebben de krakers laten weten.

Binnenstad

Al eerder liet het Midden- en Kleinbedrijf weten met de ontwikkeling van de aan de rand van het centrum gelegen Boreelkazerne slechts te kunnen instemmen als eerst de binnenstad wordt opgeknapt. Daarbij hoort ook de bouw van een parkeergarage onder De Brink, het grote centrale plein van het Deventer stadscentrum, dat enkele jaren geleden autovrij werd gemaakt. De plannen voor die parkeergarage zijn zeer om-streden. De politiek gaat zich opnieuw over de kwestie buigen.

Reageer op dit artikel