nieuws

Kop van Zuid gaat als eerste plat ‘Werkgevers keihard aanpakken’

bouwbreed

woerden – “Ons uitgangspunt is de bouw-werkgevers economisch zo hard mogelijk te treffen met een zo gering mogelijke inzet van stakers”. Dat is de vertaling door cao-onderhandelaar Van Haaster van de bouwbond FNV van het besluit van zijn vakgroepsraad ‘acties inclusief werkstakingen’ toe te staan teneinde een bouw-cao af te dwingen.

De vakgroepsraad nam dit besluit zodat de bondsraad de weerstandskas kan aanspreken teneinde stakende bouwvakkers een uitkering te bezorgen.

Er zal niet snel worden overgegaan tot het afkondigen van een landelijke staking voor onbepaalde tijd, zo laat Van Haaster weten. De vakorganisaties zullen zoeken naar effectieve manieren om werkgevers onder druk te zetten. Estafettestakingen met een groot verrassingseffect moeten de chaos zo groot mogelijk maken, verzekert Van Haaster.

Demonstratie

Met de aankondiging van een demonstratieve bijeenkomst morgen voor alle bouwwerkers die actief zijn op de Kop van Zuid in Rotterdam is dat verrassingseffect evenwel een beetje weg.

De drie samenwerkende bonden – die van FNV en CNV en de vakvereniging Het Zwarte Corps – hebben inmiddels zes regionale actiecentra opgezet. In Woerden werd gisteren het landelijke actiecentrum ingericht, van waaruit acties zullen worden gecoordineerd onder leiding van Nanning Schotanus van de bouwbond FNV en Arend van Wijngaarden van de bouwbond CNV.

Van Haaster zegt ‘niet onder de indruk’ te zijn van het dreigement van de federatie van gespecialiseerde aannemers (Conga) juridische stappen te zullen ondernemen als zij op bouwwerken door acties worden getroffen.

Aansprakelijkheid

“Bij elke staking krijgen we op voorhand stapels brieven waarin wij aansprakelijk worden gesteld. Conga heeft zelf gekozen om niet met het AVBB tot overeenstemming te komen over deelname aan de cao-onderhandelingen”.

Vandaag komen 500 kaderleden van de vakbonden in de Haagse Houtrusthallen bijeen. Daar heeft de aftrap plaats voor de regionale acties, die in de komende weken diverse bouwplaatsen in ons land zullen treffen.

In een open brief aan het AVBB (opgenomen op de voorpagina van vandaag) wijst voorzitter R. de Vries van de bouwbond FNV de werkgevers op hun verantwoordelijkheid en vraagt zijn tegenspelers er voor te zorgen dat het niet zover zal komen.

Reageer op dit artikel