nieuws

‘Je bouwt elke keer een prototype’

bouwbreed Premium

den haag – Jeroen Poel (23) trad op 1 augustus 1998 in dienst bij HBG Bouw en Vastgoed. Hij was toen nog net niet in het bezit van zijn hts-bouwkunde diploma van de Haagse Hogeschool. Daarvoor voltooide hij in drie jaar de mts-bouwkunde zonder stage.

Poel werkt als projectvoorbereider. Hij zorgt voor de tekeningen en regelt de toelevering van bouwmaterialen. “Zodat de jongens buiten kunnen doorwerken. Door goed te plannen kan ik het bedrijf een hoop geld besparen. We kunnen niet nog sneller timmeren, maar wel slimmer.”

Hij verkoos al heel snel de aannemerij boven de architectuur. “Je bent echt aan het bouwen en ziet direct resultaat. De cultuur in de bouw is ook heel anders. De mensen zijn direct. Ze draaien er niet omheen. Je hoeft echt niet bang te zijn dat je niet begrijpt wat ze bedoelen. Ik hou daar wel van.”

Dat directe merkt Poel ook onmiddellijk als hij zijn werk niet goed doet. Dan lopen de mensen om de vijf minuten de keet in. Loopt het goed, dan hoort hij niets. “Ik zit nu op een bouwwerk waar ik het ontzettend naar mijn zin heb. Ondanks de werkdruk en spanning is de sfeer in het team goed. Volgens mij heb ik het wel getroffen.”

Carriere

HBG had dit jaar voor het eerst een introductieprogramma voor nieuwelingen. Het bedrijf heeft ervaring met nieuwelingen en speelt daarop in. Elke woensdag werd Poel bijgeschoold in onderwerpen als veiligheid en gegevensverstrekking. Een goede aanvulling op de hts, vindt Poel.

“De hts vond ik een prima school. De kwaliteit van de lessen was goed, daar heb je echt wat aan. Maar je hebt gewoon de praktijk nodig om je een voorstelling te kunnen maken van de complexiteit van aannemen. De voorbereiding en wat er nog allemaal moet gebeuren als je eenmaal aan het bouwen bent. Op school besef je dat niet. Ik had daar echt een verkeerd beeld van.

Voordat hij naar de hts ging, volgde Poel de mts, het Regionaal Technisch College Rijnmond. Over deze laatste school is Poel erg enthousiast. “Een uitstekende school. Ook leuker, omdat je daar echt leert bouwen. Op de hts leer je bouwkundig denken, berekenen en vergaderen. De combinatie mts en hts is trouwens wel een goeie, praktijk en theorie.”

Nog voordat hij zijn diploma op zak had, kon Poel aan de slag. Hij is niet de enige; geen enkele van zijn hts-klasgenoten zoekt nog werk. “Bij Interbeton liep ik stage in Indonesie. Zes maanden heb ik meegewerkt aan de bouw van het Hyatt-hotel in Yogyakarta. Toen was ik al gecharmeerd van HBG. Interbeton voert voor HBG opdrachten uit buiten West-Europa. Ik wil graag in het buitenland werken, maar eerst moet ik hier leren bouwen. Hier ben je bouwkundig bezig. Je bent bijvoorbeeld projectvoorbreider. In het buitenland is je functie breder.”

Leerzaam

De stage heeft Poel als erg leerzaam ervaren, omdat hij veel verantwoordelijkheden kreeg. Soms had hij de leiding over een grote ploeg van zo’n 160 man. Bovendien kreeg hij een eigen budget. “Ik werd in het diepe gegooid en moest maar zien hoe ik het regelde. Tenminste, zo voelde ik het. Natuurlijk werd ik wel begeleid.”

Ook het werken in Indonesie was een aparte ervaring. “De manier van bouwen is wat primitiever en het loopt er wat minder gesmeerd. Het is moeilijker op tijd aan je materialen te komen. De mensen hebben een andere levensinstelling. Ze zijn minder gejaagd. Wat dat betreft merk je wel dat we hier in een productiecultuur leven.”

Toch blijft het buitenland trekken. Poel is vast voornemens een paar jaar elders te werken, maar eerst wil hij hier het vak leren. Anders, zo vreest hij, mist hij allerlei ontwikkelingen. En die mag Poel graag van dichtbij meemaken. “Het gebouw waar we nu aan werken vond ik eerst in eerste instantie lelijk, maar gaandeweg kreeg ik respect voor het ontwerp. Net als muziek, die vind je soms ook pas leuk na een paar keer luisteren. Het is een uitdaging om het project met z’n allen rond te breien. Dat is ook leuk van de bouw, je bouwt elke keer een prototype.”

Het eerste deel in deze serie verscheen op 1 maart.

Jeroen Poel: vast van plan in het buitenland te werken.

Reageer op dit artikel