nieuws

Ingenieursbureau Utrecht in isolement

bouwbreed

den haag – Een aantal grote Nederlandse ingenieursbureaus weigert samen te werken met het ingenieursbureau van de stad Utrecht. Zij betichten het onderdeel van de Dienst Stadsbeheer van concurrentie vervalsing.

Via een Europese aanbesteding selecteerde Ingenieursbureau Utrecht (IBU) twee marktcombinaties voor samenwerking. Het grote aanbod aan infrastructurele werken en het inrichten van het nieuwe stadsdeel Leidsche Rijn zijn namelijk niet door IBU, waar zo’n 120 mensen werken, te realiseren.

Na selectie, waarvoor IBU zich liet bijstaan door Twynstra Gudde, werd deze week bekend dat Utrecht in zee gaat met hoofdzakelijk Duitse bureaus. De grootste Nederlandse deelnemer is Tauw.

”We hebben ons teruggetrokken uit de selectie, omdat we voor dergelijke prijzen niet willen werken”, stelt ir. H.L.J. Noy, lid van de Raad van Bestuur van Arcadis. Hij weet dat andere grote concurrenten ook om die reden zich hebben teruggetrokken. ”Het is prijsdumpen en daar doen wij niet aan mee.”

Steekt

Wat Noy en met hem de Onri, de brancheorganisatie van de ingenieursbureaus, ook steekt, is dat dit alles indruist tegen wat het ministerie van Economische Zaken wil. De commissie Cohen (genoemd naar de staatssecretaris van Justitie) heeft EZ in het verleden geadviseerd dat overheidsdiensten geen commerciele activiteiten aan de dag mogen leggen. Noy: ”Laat de markt zoveel mogelijk het werk doen. De taak van de overheid is beleid te maken en dat te evalueren.”

Bij het Ingenieursbureau Utrecht is het hoofd, ir. Dan Bekker, niet onder de indruk van alle kritiek. ”Wat me bij Arcadis opviel, was dat zijn prijzen ten opzichte van andere aanbieders erg hoog waren. Het is heel druk op de inframarkt. De grote bureaus hebben het daardoor erg druk en kunnen hoge prijzen vragen. Maar van oneerlijke concurrentie is beslist geen sprake.”

Bekker op de vraag hoe Utrecht met de adviezen van Cohen omgaat: ”De aanbevelingen zijn bekend. Maar zolang VNG en EZ onze wijze van werken niet verbieden gaan we door. We houden dan IBU, dat goed is voor een omzet van achttien miljoen gulden per jaar, binnen de gemeente. Mocht het anders worden als gevolg van de Cohen-adviezen dan zullen we die opvolgen.”

ir. H.L.J. Noy

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels