nieuws

In twaalf seconden plat

bouwbreed Premium

hilversum – Amper twaalf seconden waren er gistermiddag voor nodig om de geruchtmakende NSF-schoorsteen op het voormalige Philips-terrein in Hilversum omver te halen. Nadat drie geluidssignalen klonken, zakte de in 1927 gebouwde pijp van de voormalige Nederlandse Seintoestellen Fabriek met een enorme knal in elkaar.

Die knal werd veroorzaakt door zo’n vierenhalve kilo springstof.

Voor P. Uittenboogaard van het gelijknamige springwerkenbedrijf was het de 37ste schoorsteen. Het is een van de vier gecertificeerde bedrijven die een dergelijke klus mag klaren.

Uittenboogaard is ook verantwoordelijk voor het opblazen van de vijf schoorstenen van de Groningse elektriciteitscentrale. Gevaarten van zo’n 120 meter hoog. De NSF-pijp was slechts 42 meter hoog, had een diameter van zo’n drie meter en een omtrek van 11,87 meter.

De wanden van de pijp waren zo’n 84 centimeter dik. Een bouwwerk dat volgens Uittenboogaard nauwelijks voor verrassingen zorgde.

Vorige week besloot de raadscommisie dat de schoorsteen weg mocht.

Uitspraken van de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en de Raad van Cultuur gaven bij die beslissing de doorslag.

Beide wezen een verzoek voor plaatsing van de NSF-pijp op de rijksmonumentenlijst af. De historische kring Albertus Perk begroef hierop de strijdbijl. Deze kring heeft zich tot op het laatst voor behoud van de schoorsteen ingezet.

Reageer op dit artikel