nieuws

Hoog cao-loon nekt toponderhandelaar

bouwbreed

frankfurt – De Duitse toponderhandelaar en bouwondernemer Wilhem Kuchler heeft voor zijn bedrijf faillissement aangevraagd en zich gelijktijdig uit tal van bestuurlijke functies teruggetrokken. Het breekt Kuchler op dat hij anders dan de meesten van zijn collega’s weigert in Oost-Duitsland voor dumpprijzen bouwvakkers aan te trekken.

Bouwondernemer Kuchler was als vice-voorzitter van de Duitse bouwindustrie tien jaar nauw betrokken bij de cao-onderhandelingen. Omdat hij de mede door hemzelf gemaakte afspraken niet wilde schenden, betaalde hij bij de uiteindelijk sterk verliesgevende Oost-Duitse projecten een zes gulden hoger uurloon dan de twintig gulden die volgens de vakbonden in de nieuwe deelstaten gemiddeld gebruikelijk is. Om de verliezen op te vangen vulde de directeur van het 125-jarige familiebedrijf, gespecialiseerd in de aanleg van pijpleidingen, aanvankelijk de tekorten aan uit het eigen vermogen.

Die buffer is nu verbruikt. Kuchler (62) maakte in de jaren tachtig en negentig dertien jaar lang namens de christen-democratische partij CDU deel uit van het deelstaatparlement in Hessen.

Reageer op dit artikel