nieuws

Hoge waterstanden ‘duur grapje’ voor steenfabriek

bouwbreed Premium

arnhem – De hoge waterstanden zorgen voor problemen bij de steenfabrieken langs de grote rivieren. Het personeel kan nog met bootjes en amfibievoertuigen naar het werk worden gebracht, maar de levering van stenen stagneert.

Bij Korevaar Schipperswaard in Echteld zagen we twee weken geleden de bui al hangen, zegt technisch stafmedewerker S. Duif. “Wij hebben toen op stel en sprong elders een extra depot ingericht. De grote handelaren hebben daar de verwachte afvoer laten plaatsen.”

Waar het depot precies ligt, wil Duif niet zeggen, maar het is op een droge plek, verzekert hij. Er ligt genoeg voor drie weken.

Helikopter

Als het hoogwater langer aanhoudt – wat Duif niet verwacht – dan moet de fabriek op zoek naar een andere oplossing. “Misschien huren we dan wel een helikopter in.” Om het personeel naar het werk te krijgen, en ’s avonds weer naar de wal, is het amfibievoertuig van de fabriek ingezet.

Steenfabriek De Waalwaard in Dodewaard vervoert het personeel per boot. Dat levert geen problemen op, maar de afzet is inmiddels wel gestagneerd. Vlak voordat de fabriek twee weken geleden geisoleerd raakte, zijn er zoveel mogelijk extra stenen op de bouwplaatsen aangevoerd. Een buffer werd niet aangelegd “omdat je daardoor met extra transportkosten komt te zitten”, stelt technisch directeur J.W. Willemsen.

Vorige week dreigde het werk op een aantal bouwwerken te stagneren, omdat de stenen op waren. Maar het water zakte juist op tijd.

“De weg is vorige week anderhalve dag begaanbaar geweest. Toen hebben we hals over kop stenen weggebracht”, zegt Willemsen.

Ook werd toen dieselolie voor de dragline, de vrachtwagens en de heftrucks, en vormzand ingeslagen, zodat de productie kon doorgaan. Het personeel van de Terca-vestiging in Opheusden kan de fabriek nog te voet bereiken, over de zomerdijk.

Maar dat is dan ook het enige lichtpuntje bij deze vestiging van Europa’s grootste steenfabrikant.

“We hebben een heel groot probleem”, vermeldt binnendienstverkoper S. Bekkers. “Diverse werken komen stil te liggen.”

Aan een depot kan de fabriek niet beginnen. “We hebben tweeendertig soorten in ons assortiment. Wat moet je klaarleggen? En waar?”

Onvoldoende

Wel zijn vlak voordat het water het kritieke punt bereikte zoveel mogelijk stenen naar de bouwplaatsen vervoerd. Maar die maatregel bleek al snel onvoldoende te zijn.

Bekkers verzucht: “Vorige week zijn we tweehonderdduizend stenen kwijtgeraakt aan andere fabrieken. Kleine projecten en bouwwerken die net beginnen, gaan op zoek naar alternatieven.”

De marktprijs van baksteen zal er niet door worden beinvloed, verwachten de steenfabrieken. Daarvoor zijn onvoldoende steenproducenten getroffen door het hoogwater. Wel kost de stagnerende afvoer de fabrieken geld.

Verkoper Bekkers van Terca: “De schade is niet in te schatten. Maar dat is iets dat de bedrijven hebben ingecalculeerd.”

Raak

Ze zijn nu eenmaal aan het water gevestigd, met als risico dat ze nu en dan met overlast kampen. De fabriek in Opheusden werd in november ook al getroffen door het hoogwater. Daarvoor was de laatste keer in 1995.

“Het kan soms jaren niet gebeuren. En dan is het twee, drie keer in een jaar raak”, zegt Bekkers gelaten.

Het enige dat Terco zou kunnen doen om te voorkomen dat de fabriek bij hoogwater telkens weer geisoleerd raakt, is de toegangsweg ophogen. Maar dat is niet toegestaan; de uiterwaarden behoren tot het beschermde gebied.

Reageer op dit artikel