nieuws

HiPo’s van Nederland in beeld gebracht

bouwbreed

Elsevier brengt de HiPo’s van Nederland in beeld. Onder hen architect Bjarne Mastenbroek, ontwerper van een autolift in Nijmegen die inpandig parkeren aan het oog onttrek. Recentelijk werd zijn masterplan voor een zeventigduizend vierkante meter groot project aan de Amsterdamse IJ-oevers goedgekeurd.

Nederlandse architecten trekken zeker internationaal veel aandacht. De experimenteerlust in ons land wordt met argusogen gevolgd, maar vindt in het buitenland nauwelijks navolging. “Hoe boeiend het werk ook is, als het wordt uitgevoerd ziet het er vaak grof en onappetijtelijk uit”, stelt Peter Buchanan. De Engelse architectuurcriticus vreest dan ook voor houdbaarheid op langere termijn. “Het modernisme speelt een belangrijke rol in de twintigste-eeuwse architectuur. We komen echter aan het eind van het modernisme. Voor de Nederlandse architectuur dreigt het zonsondergangseffect. Het sterft in schoonheid.”

Het weekblad meldt verder dat het kleinste en duurste stukje natuurgebied is gelegen in de bocht van de Amstel. Het stadsdeel Zuideramstel telde 5,9 miljoen gulden neer voor de felbegeerde hectare, een ‘vriendenprijs’.

Reageer op dit artikel