nieuws

Het mysterie van een gesloten kopergroen ei Nederlands Openluchtmuseum bouwt nieuwste attractie

bouwbreed

arnhem – In het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem wordt eind deze maand begonnen met de bouw van het HollandRama, een combinatie van ‘een futuristische tijdcapsule en een 19de eeuws panoramatheater’. De nieuwe attractie werd afgelopen vrijdag gepresenteerd.

Het HollandRama komt er van buiten af uit te zien als een mysterieus gesloten, groenkoperen ei. Binnenin bevindt zich een vijftien meter hoge capsule van beweegbare platen. De capsule staat op hydraulische poten die tot 7,5 meter kunnen uitschuiven. Het onderstel is gemonteerd op een rails waarover de capsule een afstand van elf meter kan afleggen. De capsule kan 360 graden draaien.

Panorama

De capsule biedt plaats aan 150 tot tweehonderd bezoekers. Tijdens een schouwspel van ongeveer een kwartier worden zij door het dagelijks leven van de Nederlander door de eeuwen heen gevoerd. De bezoekers krijgen een panorama voorgeschoteld dat voor een belangrijk deel steunt op objecten uit de museumcollectie. In de ruimte tussen de capsule en de schil van het ei worden museumstukken ‘tentoongesteld’. Door belichting, beweging en projectie krijgen de objecten een plaats in een groter geheel; het panorama van Nederland.

“De bezoeker is niet alleen ooggetuige. Ook alle andere zintuigen komen aan bod”, vertelt directeur marketing Ton Wagemakers. Geuren worden de capsule ingeblazen, de temperatuur wordt aangepast aan de beelden, snelheid wordt gesimuleerd. “Het moet een panorama worden waarin je kris kras door het land en door de tijd reist.”

Het HollandRama is onderdeel van een groter project dat ook een nieuw entreegebouw behelst. Via dit entreegebouw, met ruimte voor exposities, kunnen de bezoekers ondergronds naar het ei. Boven de grond wordt het ei van het entreegebouw gescheiden door een 130 meter lange muur, die ‘de geschiedenis van het Nederlandse baksteenvakmanschap’, legt architecte Francine Houben van het Delftse architectenbureau Mecanoo uit. In de muur wordt een grote verscheidenheid aan Nederlandse baksteensoorten verwerkt.

De bouw van het HollandRama en het nieuwe entreegebouw moeten medio volgend jaar klaar zijn. Het is in principe gegund aan Strukton, Imtech heeft getekend voor de werktuigbouwkunde en Ergon voor de elektrotechniek. Het project gaat in totaal dertig miljoen gulden kosten.

Artists impression van het nieuwe entreegebouw naar ontwerp van Francine Houben. Rechts het HollandRama.

Reageer op dit artikel