nieuws

Heipaal zonder last van paalworm of ‘betonrot’

bouwbreed Premium

In de Verenigde Staten worden gewapende heipalen van kunststof gebruikt voor kademuren, bruggen en afzettingen. Voordeel van deze palen is dat ze niet kunnen vergaan en evenmin gevoelig zijn voor bacterien, de paalworm of ‘betonrot’.

Het Amerikaanse Plastic Pilings in Rialto, Californie, produceert de palen en Omnimarin te Dirksland importeert ze in Nederland. De palen zijn van gekleurd hergebruikt polyethyleen met een langswapening en een spiraalwapening van polyester, een wapening van betonstaal of een holle stalen kern.

Volgens W. Huizer, directeur van Omnimarin, tonen vooral havenbedrijven, spoorwegbouwers en energiebedrijven belangstelling voor de kunststof heipalen. Een voordeel van de palen met polyester wapening is, dat ze geen magnetische eigenschappen bezitten.

De kunststof heipalen zijn iets duurder dan betonnen palen, stelt Huizer. Daar komt nog circa 20 procent bij voor het transport uit de Verenigde Staten. Tegenover die kosten staat, dat het materiaal geen enkel onderhoud behoeft. Het polyethyleen, verkrijgbaar in verschillende kleuren, blijft altijd geschikt voor hergebruik.

Omnimarin, Dirksland tel.: (0187) 6903020.

Reageer op dit artikel