nieuws

Heijmans legt doelen een miljard hoger

bouwbreed Premium

rosmalen ‘ J. Janssen, voorzitter Raad van Bestuur Heijmans, verwacht met een beetje geluk al dit jaar een omzet van drie miljard gulden. De doelstellingen voor het jaar 2002 zijn daarom verscherpt: Heijmans streeft naar een omzet van vier miljard in 2002, een miljard meer dan de bedoeling’ was.

Janssen is ronduit tevreden over de prestaties van het bouwconcern uit Rosmalen. Door het principe van intelligent kralen rijgen’ (strategisch acquireren) heeft de topman van Heijmans dit jaar bijna 2,4 miljard gulden omzet weten te genereren. Heijmans nam in 1998 zes bedrijven over. Het doel hiervan lijkt zich intussen af te tekenen: Heijmans wil Europees. ”Als we tussen de vier en vijf miljard omzet draaien kunnen we op de Europese markt gaan meespelen”, voorspelde Jansen gisteren tijdens de presentatie van de jaarcijfers.

Heijmans past een lange termijnstrategie toe. ”Zoals het er nu voor staat hoeven we niet te vrezen voor het toekomstige Vinex-loze tijdperk. Maar ook de Europese spreiding zal voor ons voldoende werk opleveren”, redeneert Janssen. De topman verwacht dat Heijmans binnen een periode van vijf tot tien jaar zijn vleugels richting Europa uitslaat. Terwijl het bouwconcern uit Rosmalen op langere termijn graag richting Europa wil, is het bouwbedrijf momenteel nog niet gegund om internationaal te floreren. In Duitsland is het bedrijf in zeer beperkte mate vertegenwoordigd en kan het zelfs winst maken, maar in Belgie wil het niet echt lukken.

”De regering is daar druk bezig om het financieringstekort op peil te houden in verband met de EU-richtlijnen. Met als gevolg dat er weinig wordt geonvesteerd. Veel aanbestedingen blijven daardoor liggen”, verklaart Janssen. Heijmans International zorgde in 1998 dan ook niet voor een bevredigend resultaat.

Positief

Zowel in de gww-sector als in de bouw- en vastgoeddivisie zag Heijmans de omzet in 1998 met bijna een miljard gulden stijgen. Het concern verwacht dan ook weinig problemen voor de komende jaren. Vooral voor dit jaar is Janssen zeer positief. Waar het EIB voor de woningbouw een terugval van een procent verwacht, ziet Heijmans een groei van drie procent. Ook in de utiliteit liggen de verwachtingen van Heijmans beduidend hoger. Het EIB verwacht een stijging van 3,5 procent, Heijmans voorziet een groei van maar liefst acht procent.

Volgens Janssen blijft Heijmans alleen nog maar verder groeien. Door acquisities, waar hij verder weinig over kwijt wilde, en door synergetische effecten van overgenomen bedrijven. Voor 1999 voorziet het bedrijf een minimale winstgroei van 17 procent. De omzet moet dicht in de buurt komen van drie miljard gulden

Jaarcijfers Heijmans 1998

(mln. guldens)

1998 1997

Omzet 2376 1981

Bedrijfsresultaat 96,6 75,6

Winst 60,1 50,4

Orderportefeuille 1803 1741

J. Janssen, voorzitter Raad van Bestuur van Heijmans

Reageer op dit artikel