nieuws

‘HBG nog geen topsprinter’ Bouwconcern stoot verliesgevende dochter Raulf af

bouwbreed

rijswijk – Bouw- en ingenieursconcern Hollandsche Beton Groep (HBG) gaat onverdroten door met reorganiseren. In Nederland, Duitsland en Amerika schuift HBG bedrijven in elkaar, of worden in de etalage gezet. Het blijft onrustig bij de grootste aannemer in de Benelux.

Duitsland eist voor het Rijswijkse concern nog steeds erg veel aandacht op. De gezondmaking van Wayss en Freytag (W en F), dat eind 1996 werd gekocht, verloopt in het juiste tempo. Het verlies van 207,8 miljoen gulden in 1997 – goeddeels veroorzaakt door afwaarderingen in vastgoed – is over 1998 teruggebracht naar een niveau van 53,2 miljoen. Wanneer er winst wordt gemaakt blijft onduidelijk. De patient is volgens het concern opgeknapt, “maar loopt nog niet de honderd meter binnen tien seconden”, stelt Jan Veraart, voorzitter raad van bestuur Hollandsche Beton Groep.

Maar problemen komen zelden alleen. Vrijdagochtend, bij de toelichting op de jaarcijfers 1998, werd duidelijk dat de andere Duitse dochter Raulf een flinke kras heeft opgelopen. Veraart: “Deze utiliteitsbouwer miste een paar omvangrijke orders. Het gevolg was onderdekking. De organisatie is opgezet om jaarlijks vierhonderd miljoen gulden te draaien. Nu viel er ineens dertig procent omzet weg en dat vul je niet snel op. Het gevolg was een verlies van miljoenen marken. Overigens hebben we besloten Raulf af te stoten. De onderneming zal, vanwege verschillen van cultuur, niet in de utiliteitsorganisatie van W en F worden ingebracht. Onze Duitse betonreparatie-onderneming Torkret, die eveneens verlies leed, zal ook worden afgestoten.”

Civiel

In Nederland geldt sinds begin dit jaar HBG Bouw en Vastgoed. Voor de volgende eeuw moet dit HBG Civiel worden. Dat laatste is nodig om de tegenvallende prestaties van de beton-, water- en wegenbouwers, de resultaten zijn wel positief, op het juiste niveau te brengen. Terwijl de omzet in Nederland steeg nam het resultaat in 1998 af met 1 miljoen tot 49 miljoen gulden. Toch is Veraart tevreden. “De activiteiten voldoen aan onze marge-doelstelling van 2,5 procent. Maar onder de Polaris, de heldere ster die richting geeft, voeren we aanpassing door van het personeels- en managementbeleid. Het moet leiden tot beter presterende medewerkers.”

In het verlengde van de Nederlandse activiteiten storten buitenlandse aannemers zich volgens Veraart steeds meer op vooral de inframarkt. De grote werken, zoals hsl-Zuid, Betuwelijn en de Amsterdamse Noord-Zuidlijn die nu boven de markt als krachtige magneten fungeren. Uit alle uithoeken van de wereld hebben zich aannemers en ingenieursbureaus gemeld.

“Gezonde concurrentie is niet erg,” vindt Veraart. “Maar wie stelt dat daardoor grote potten geld richting onze onderdelen stromen, heeft het fout. De marges blijven smal.” Het concern laat overigens weten zich op 1 april niet te melden bij de aanbesteders van hsl-Zuid. Vanaf de datum vangt namelijk de prekwalificatie aan van de bovenbouw. “We zijn bouwers en ingenieurs,” stelt Veraart duidelijk. “Bij de bovenbouw zit ook de financiering en dat is nu juist niet onze kernactiviteit.”

Enigszins bedroefd moet Veraart melden dat zijn oogappeltjes, ‘de jonge honden’ van Tebodin, een steekje hadden laten vallen. Hij wil er beslist niet van horen dat het aan de organisatie van het ingenieursbureau lag. “Mineur probleempje, we moeten er niet dramatisch over doen,” wimpelt hij de vraag weg over het achterblijven van het resultaat, dat onzichtbaar verwerkt zit in de cijfers van de internationale activiteiten.

“Er waren wat problemen op buitenlandse vestigingen. De aansturing vanuit Den Haag is niet aangepast.”

In het verre buitenland moet dit jaar ook het een en ander veranderen bij HBG. In Amerika gaat de deelname in Frontier-Kemper Constructors in de verkoop. “Verder willen we alle ‘merken’ van HBG en W en F plaatsen onder een holding, HBG USA,” onthult de bestuursvoorzitter. “Al deze aanpassingen leiden tot een nog gezondere onderneming. We verwachten een nettowinst van ten minste hetzelfde niveau als 1998.”

Jaarcijfers Hollandsche Beton Groep (mln. guldens)

1998 1997

Omzet 10427 10717 Omzet Nederland 2049 1850 Bedrijfsresultaat150 215 Winst 132 120

Orderportefeuille 1010010000

Jan Veraart, voorzitter Raad van Bestuur HBG.

Reageer op dit artikel