nieuws

Goebaidoelina

bouwbreed

Glasnost en perestrojka hebben veel literatuur en muziek opgeleverd. Avant-gardes kwamen aan het licht die zich in het verborgene hadden ontwikkeld. We konden smullen van de vele boeken die ene Paustovsky bleek te hebben geschreven. En gisteren speelde het Residentie Orkest een prachtstuk van ene Sofia Goebaidoelina. Krachtige kunst die een hoop westers geneuzel doet verbleken.

Maar waar is de Goebaidoelina van de architectuur? Er is geen enkele architect, laat staan een heel avant-garde, op het toneel verschenen. De Russische architectuur bleek een halfwas postmodernisme.

Architectuur is kwetsbaarder dan literatuur en muziek, zo blijkt. De muze van woorden en noten laat zich niet gevangen zetten. De bouwkunst echter kan niet zonder het dagelijkse leven van het bouwvak, van opdrachtgevers, programma’s van eisen en rooilijnen. Is dat leven pervers, dan verkommert de bouwkunst.

Reageer op dit artikel