nieuws

Gemeenten zorgen voor aanpassing van alle woningen

bouwbreed

den haag – De gemeenten worden begin volgend jaar verantwoordelijk voor alle woningaanpassingen voor gehandicapten en ouderen.

Momenteel voeren gemeenten op grond van de Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg) woningaanpassingen uit tot 45.000 gulden. Huizen die voor meer dan 45.000 gulden aangepast moeten worden, vallen nu nog onder de verantwoordelijkheid van de Ziekenfondsraad.

Dit blijkt uit een voorstel tot wijziging van de Wet voorzieningen gehandicapten van minister De Vries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dat aan de Tweede Kamer is aangeboden.

De uitbreiding van de verantwoordelijkheid van gemeenten voor de woningaanpassingen heeft als voordeel dat alle aanpassingen worden uitgevoerd door een instantie.

Gemeenten hebben inmiddels de nodige ervaring opgedaan met woningaanpassingen in het kader van de Wvg. Een tweede voordeel van de wijziging is dat overleg tussen gemeenten en Ziekenfondsraad overbodig wordt. Daarvoor in de plaats moet het gemeentebestuur zich in de nieuwe situatie laten adviseren door een Regionaal Indicatie Orgaan (RIO).

Reageer op dit artikel