nieuws

Geen inzage in stukken Utrecht Centrum Project

bouwbreed

den haag/utrecht – Het Bewoners Overleg City Project (BOCP) uit Utrecht krijgt geen inzage in alle documenten rondom het Utrecht Centrum Project (UCP). Dat heeft de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in hoger beroep bepaald.

Het BOCPeiste onder meer inzage in de exploitatie-opzet en de risico-analyse van dit grote herinrichtingsplan voor het gebied rondom het Centraal Station in Utrecht.

De woordvoerder namens het BOCP, R. Vleugels, beriep zich tijdens de hoorzitting over deze kwestie in februari jongstleden op de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB). Bovendien verwees Vleugels naar een aantal voorvallen, die volgens hem aantonen dat het gemeente-apparaat in Utrecht volstrekt incapabel is om dergelijke grote projecten tot een goed einde te brengen. Het BOCP doelde ondermeer op de problemen rond de verbouwing van theater Kikker, de tekorten bij de ontwikkeling van Vinex-locatie Leidsche Rijn en de miljoenenclaims die indertijd zijn toegewezen na de bouw van Hoog Catharijne.

Goede controle

Volgens het bewonersoverleg is een goede controle nodig om te voorkomen dat de gemeente door taxatiefouten opnieuw afglijdt tot de status van artikel-12 gemeente. Vleugels voerde aan dat andere gemeenten die vergelijkbare projecten hebben uitgevoerd, zoals Amersfoort en Amsterdam, wel inzage in de exploitatie-opzet boden.

De Raad van State merkt daarover op dat elke gemeente in dat opzicht beleidsvrijheid heeft en dat Utrecht niet verplicht is het voorbeeld van andere gemeenten te volgen.

Reageer op dit artikel