nieuws

Gebruik van regenwater blijkt verre van doelmatig

bouwbreed Premium

kopenhagen – Het opvangen van regenwater voor gebruik in de huishouding biedt geen perspectief. Zowel qua kosten als waterbesparing zijn de effecten niet positief te noemen. Dat meent de Deense overheid op basis van onderzoeksresultaten in opdracht van de ministeries van bouw, volksgezondheid en milieu.

Volgens de analyses vergt de installatie van voorzieningen voor het opvangen en gebruiken van regenwater in alle Deense vrijstaande woningen investeringen ter waarde van 4,5 miljard gulden. Daar staat maar een waterbesparing van circa vier procent tegenover. Deze werkwijze blijkt niet doelmatig, zo luidt de conclusie.

Om die reden meent het milieuministerie dat waterbesparing via andere maatregelen moet worden gerealiseerd. Desondanks zal in de wetgeving de mogelijkheid worden geopend, om regenwateropvanginstallaties op daken aan te brengen. Vanwege de grote belangstelling om een deel van de zuiveringsheffing terug te verdienen.

Uit het onderzoek is wel naar voren gekomen, dat de risico’s van besmetting te verwaarlozen zijn, indien het regenwater wordt gebruikt voor de wasmachine en de toiletspoeling. De nieuwe regels worden in de tweede helft van dit jaar van kracht.

Reageer op dit artikel