nieuws

Fugro doet het wat rustiger aan vanwege lage olieprijzen

bouwbreed

amsterdam – Lage olieprijs of niet, ingenieursbureau Fugro weet zich voorlopig nog staande te houden in zijn markten op zee en op het land. In elk geval heeft het bedrijf over 1998 zijn goede positie in de wereld verder weten uit te breiden. Voor 1999 heeft Fugro echter minder gunstige vooruitzichten vanwege de lage olieprijs.

Fugro presenteerde vrijdag uitstekende jaarcijfers. Het ingenieursconcern kon over 1998 een winststijging van bijna veertig procent melden en ook een verdere stijging van de omzet behoorde tot het aantrekkelijke financiele plaatje.

Vooral de gunstige marktontwikkelingen in de Golf van Mexico, Noorwegen en Singapore waren oorzaak van de opvallend hoge groei – 25 procent – van de divisie survey op zee. Ondanks de sterke marktpositie van Fugro op dit gebied, wacht het concern met spanning op de investeringsplannen van de oliemaatschappijen. Hoewel Fugro de activiteiten op zee in toenemende mate minder afhankelijk van de olie- en gasprijzen heeft gemaakt, is het bedrijf bang voor minder gunstige resultaten in de loop van dit jaar. Het bedrijf verwacht in elk geval aanzienlijk minder te investeren in zijn survey- en geotechnische activiteiten.

Anderzijds denkt Fugro met de routeplanningsactiviteiten bij de aanleg van intercontinentale kabels een deel van de mogelijke investeringsafname in de offshore te compenseren. Daarnaast ziet het concern voor de onderdelen geotechniek op het land, milieu, survey op het land en plaatsbepaling, een verdere versnelling in de goede ontwikkeling van de laatste jaren.

Acquisities

President-directeur G.J. Kramer van Fugro heeft een lijn van groei door eigen ontwikkeling ingezet. Het concern lijkt wel te varen bij deze koers.

Toch houdt het bedrijf de ogen open als het gaat om aquisities. Vorig jaar pleegde Fugro zeven overnames en nam het ingenieursbureau deelneming in twee bedrijven. Doel: verdere verspreiding en verbetering van de wereldmarktpositie. Het bedrijf is momenteel actief in veertig landen. Vooral in Noord-Amerika doet Fugro goede zaken. Het bedrijf is trots op de positie die het in de Verenigde Staten heeft weten te veroveren.

Al met al blijft het een spannende tijd voor ingenieursbureau Fugro. Want met de huidige onzekerheid op de oliemarkt bieden de cijfers die het concern gisteren presenteerde, geen goede garantie voor een voortzetting van de stijgende lijn waarin het concern zich sinds 1995 bevindt.

Naar alle waarschijnlijkheid zal het bedrijf echter met de nodige voorzieningen de onzekere situatie de baas kunnen blijven.

Reageer op dit artikel